POLJSKA ZADALA ŽESTOK UDARAC UKRAJINI: Odlučila da zabrani uvoz žitarica i druge hrane
Foto: EPA-EFE/MARCIN OBARA POLAND OUT

POLJSKA ZADALA ŽESTOK UDARAC UKRAJINI: Odlučila da zabrani uvoz žitarica i druge hrane

Planeta -

Jedan od najvećih saveznika Ukrajine u ratu sa Rusijom nedavno je zadao Kijevu udarac kakav niko nije očekivao. Poljska je, uz Mađarsku i Slovačku, odlučila da zabrani uvoz žitarica i druge hrane iz Ukrajine, sve u cilju zaštite domaćeg poljoprivrednog sektora.

Šokiran ovim potezom, zvančni Kijev je istakao da jednostrane drastične akcije neće rešiti situaciju, čime je napravljen veliki raskol između Ukrajine i zemlje koja joj je najviše pomagala od početka rata u februaru 2022. godine.

Zabrana

Prvo su Poljska i Mađarska zabranile uvoz žitarica i druge hrane iz susedne Ukrajine, saopštile su u subotu vlade dve zemlje, nakon povećanog snabdevanja regiona žitaricama po sniženim cenama.

Ukrajina je izrazila žaljenje zbog odluke Poljske, rekavši da „rešavanje raznih pitanja jednostranim drastičnim akcijama neće ubrzati pozitivno rešavanje situacije“.

Nakon što je ruska invazija blokirala neke crnomorske luke, velike količine ukrajinskog žita, jeftinijeg od onog koje je proizvedeno u Evropskoj uniji, završio je u centralnoevropskim državama, zbog logističkih uskih grla snabdevanja, što je podiglo cene proizvoda lokalnih poljoprivrednika.

Poljska zabrana uvoza ukrajinskog žita i ostale hrane će se takođe primenjivati i na tranzit tih proizvoda kroz Poljsku, rekao je ministar za razvoj i tehnologiju Valdemar Buda.

Anžej Duda, Volodimir Zelenski
foto: EPA-EFE/MARCIN OBARA POLAND OUT

„Zabrana je potpuna, uključujući i zabranu tranzita kroz Poljsku“, naveo je Buda na Tviteru, dodajući da će se sa Kijevom održati razgovori kroz koje će pokušati da se dođe do rešenja da roba samo prolazi kroz Poljsku i da ne završava na lokalnom tržištu.

Burna reakcija Ukrajine

Reagujući na neočekivanu odluku Poljske, ukrajinsko ministarstvo agrarne politike i hrane saopštilo je da je poljska zabrana u suprotnosti sa postojećim bilateralnim sporazumima o izvozu, i pozvala na razgovore da se to pitanje reši.

„Razumemo da su poljski poljoprivrednici u teškoj situaciji, ali treba naglasiti da su ukrajinski farmeri u ovom trenutku u najtežoj situaciji“, navodi se u saopštenju.

Ubrzo, praksu Poljske i Mađarske nastavila je susedna Slovačka. Tako je kancelarija Vlade Republike Slovačke saopštila da će zemlja privremeno obustaviti uvoz žitarica i drugih proizvoda iz Ukrajine.

Slovački poljoprivrednici ne mogu da se takmiče sa uvozom jeftinog ukrajinskog žita, što može prouzrokovati egzistencijalne probleme, navela je slovačka Pravda.

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja saopštilo je da je na nivou vlade potrebno uvesti strože mere za regulisanje uvoza robe iz Ukrajine.

žito, Pšenica, Ukrajina
foto: Shutterstock, Profimedia

Ministarstvo je upozorilo da je iscrpelo sve zakonske opcije za regulisanje uvoza iz Ukrajine uz održavanje koridora solidarnosti, koji su prvobitno bili namenjeni za izvoz žitarica u treće zemlje.

Međutim, velike količine žitarica završavaju u evropskim skladištima i izazivaju destabilizaciju tržišta u zemljama članicama EU.

EU ove nedelje na hitnom sastanku

Izaslanici zemalja članica EU razgovaraće ove nedelje u Briselu o merama koje su preduzele Mađarska i Poljska da bi zabranile uvoz žitarica i druge hrane iz Ukrajine.

Govoreći pod uslovom anonimnost, visoki zvaničnik EU je rekao da niske globalne cene i mala potražnja znače da žito ostaje u EU umesto da bude prodato trećim zemljama.

Velika ponuda žitarica je postala problem za vladajući poljsku stranku Prava i pravde u ovoj izbornoj godini.

„Postoji problem i očekujemo da će Komisija izaći sa nekim predlogom. Videćemo šta možemo da uradimo u narednih nekoliko nedelja ili meseci“, rekao je neimenovani zvaničnik.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski nije se oglašavao po ovom pitanju, ali je poznato da je od početka rata u Ukrajini upravo Poljska predstavljala neku vrstu komandnog centra preko kog je pomoć sa svih strana stizala u Ukrajinu, zbog čega ovaj potez predstavlja iznenađenje za Kijev.

Kurir.rs/Nova

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track