ŽESTOKA RASPRAVA U PROGRAMU UŽIVO! Stručnjaci UDARILI jedan na drugog zbog rata u Ukrajini: SPROVODE LI RUSI NASILNU REGRUTACIJU?
Foto: Kurir TV, BULENT KILIC / AFP / Profimedia

KURIR TV

ŽESTOKA RASPRAVA U PROGRAMU UŽIVO! Stručnjaci UDARILI jedan na drugog zbog rata u Ukrajini: SPROVODE LI RUSI NASILNU REGRUTACIJU?

Planeta -

Rat u Ukrajini traje već 417 dana, a kraj sukoba se ne nazire. Dok veliki gubici beleže obe strane, u jutarnjem programu je došlo do sukoba mišljenja između Biljane Šahrimanjan Obradović iz Centra za stratešku analizu i pukovnika u penziji, prof. dr Velibora Stevića.

Dok Šahrimanjan tvrdi da Ukrajina oslobađa svoje okupirane teritorije i ima svoju vojsku koja šalje svoje najbolje vojnike u borbu, dok ruska vojska šalje vojnike koje mobiliše na silu, Stević smatra da je upravo obrnuto.

Osim toga, dok Šahrimanjan tvrdi da su ruski vojnici nezainteresovani i beže od regrutacije, Stević tvrdi da vojnici prođu obuku pre nego što idu na front. U ovom sukobu mišljenja, jedno je sigurno - rat u Ukrajini nastavlja da traje.

- NATO nema nikakvu potrebu da se uključi u ovaj sukob jer Ukrajina ostvaruje ciljeve koji su njoj potrebni. Ona oslobađa svoje okupirane teritorije i ona ima svoju vojsku. Njeni vojnici idu na obuku u najbolje NATO zemlje. Mi na terenu možemo da vidimo da ukrajinska vojska šalje svoje najbolje vojnike u borbu, dok ruska vojska šalje vojnike koje mobiliše na silu. Vi ne možete da očekujete da od jednog takvog vojnika koji beži od regrutacije, da bude na terenu koristan sem da bude to jedno topovsko meso. Naći će prvi grm da se u njega sakrije jer se on prvenstveno plaši i nije došao tamo svojom voljom - rekla je Šahrimanjan i dodala:

Biljana Šahrimanjan Obradović
foto: Kurir Televizija Printscreen

- SSSR i njihovi vojnici su zaista bili hrabri i obučeni. Oni su se borili za svoju državu jer su zaista u to verovali. Sada vojnik niti je motivisan, niti smatra da je vo neki oslobodilački rat. Rusi smatraju da ovo nije rat Rusije, već Putina i da je ovo politički rat u kome oni ne bi trebali da učestvuju. Već bolje da se pošalju ovi Vagnerovci ili specijalnu vojsku koja će se boriti za određenu svotu novca.

- Sve ste vi upravu, samo je obrnuto. Nije to kod Rusije slučaj, već kod Ukrajine. Za Rusiju je ovo specijalna operacija, a ne invazija. Pa i mi smo vodili specijalnu operaciju na KiM. Specijalna operacija je zato što nije izvršena mobilizacija i nije proglašeno ratno stanje, nego su angažovane specijalne jedinice. Vojnik se obučava i ne može da ide na front ukoliko nije obučen. Ne može da ide bos ili gladan i da se stavlja u kombi koji ide na front - istakao je Stević.

Velibor Stević
foto: Kurir Televizija

- Ti snimci su obišli ceo svet, nisam ja to izmislila - dodala je Šahrimanjan.

- Ja bih stvarno voleo da to što govorite jeste tako i u Ukrajini. Nažalost nije. Ja ne navijam ni za Rusiju, ni za Ukrajinu. To je jedan te isti narod - naveo je Stević.

- Nije to jedan te isti narod, to su dva različita naroda - rekla je Šahrimanjan.

Kako je izgledao ostatak rasprave, možete videti u videu ispod:

06:33

ŽESTOKA RASPRAVA U PROGRAMU UŽIVO! Stručnjaci OŠTRO UDARILI jedan na drugog povodom RATA U UKRAJINI: Nasilna regrutacija u Rusiji?

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track