TAJNA KINESKA POLICIJA U NJUJORKU, ISTINA ILI PROPAGANDA? Bezbednjaci za Kurir TV: Ili vračaju disidente u Kinu ili je SVE LAŽ
Foto: Shutterstock

KURIR TV

TAJNA KINESKA POLICIJA U NJUJORKU, ISTINA ILI PROPAGANDA? Bezbednjaci za Kurir TV: Ili vračaju disidente u Kinu ili je SVE LAŽ

Planeta -

Američke vlasti uhapsile su dvojicu muškaraca koji su uspostavili kinesku "policijsku stanicu" u Njujorku i optužile desetine kineskih bezbednosnih zvaničnika za kampanju praćenja i uznemiravanja disidenata sa sedištem u SAD.

Hapšenja i optužbe koje su usledile upućuju na "transnacionalnu represiju" koja je usmerena na pripadnike kineske dijaspore u Njujorku i širom SAD, rekao je federalni okružni tužilac u Bruklinu.

Kineska "policijska stanica", koja nije bila registrovana u skladu sa zahtevima američke vlade, obavljala je usluge poput obnavljanja kineskih vozačkih dozvola, ali je preuzela i ulogu u pronalaženju i uznemiravanju odbeglih disidenata iz Kine.

Ovo nije prvi put da su slične operacije razbijene, jer Kanada i nekoliko evropskih vlada takođe su imale slična iskustva.

Penzionisani pukovnik vojno-obaveštajne službe Tomislav Đurin i stručnjak za međunarodnu bezbednost Nikola Antić, gostovali su u jutarnjem programu Kurir televizije gde su se dotakli ovog slučaja.

Đurin smatra da je ovo neka vrsta obračuna sa onima koji su na taj način napustili zemlju.

- Ovo što sada Kinezi rade, rekao bih da se radi o partijskoj ili ideološkoj policiji koja traži disidente ili protivnike odnašnjeg režima. Jednostavno, stanicu ne možete da otkrijete. Ona može da bude prikivena u predstavništvu neke firme. A ljudi koji tu rade imaju određena dokumenta kojima se legitimišu pred Kinezima i kažu ko su, šta su i šta od njih traže. Bilo je uspešnih pokušaja gde su vratili Kineze u Kinu koji su odande nelegalno otišli ili napustili iz političkih razloga.

Tomislav Đurin
foto: Kurir televizija

Antić ipak tvrdi da nema dovoljno dokaza da se u ove američke izjave poveruje.

- Ne mogu da komentarišem ono što se dešava u SAD jer bih morao da imam mogućnost da proverim informacije koje dolaze iz te zemlje, a takvu mogućnost nemam. Njihovim zvaničnim izjavama ja uopšte ne verujem. Tretiram ih kao deo psihološkog propagandnog rata koji se vodi protiv Narodne Republike Kine i Rusije - istakao je Antić

Nikola Antić
foto: Kurir televizija

.Voditeljka i urednica Redakcije Snežana Petrović nadovezala se na izjavu Antića i podsetila to nije specifično samo za Ameriku, jer se širom sveta postavljaju te tajne policijske stanice.

- Izvor tog podatka je jedna nevladina organizacija iz Španije koja kaže da je došla do saznanja da takve tajne policije postoje, osim u Srbiji, u više od 60 država. Postavljam pitanje kako jedna nevladina organizacija iz Španije može da zna kako nečija tajna policija postoji u Srbiji, Rumuniji ili Bugarskoj? - rekao je Antić.

03:35

OTKRIVENA KINESKA TAJNA POLICIJA U AMERICI JE LAŽ? Antić ne veruje izjavama: SAD vodi psihološko propagandni rat PROTIV KINE

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track