BORBE NASTAVLJENE, PRIMIRJE SE NE POŠTUJE: U Sudanu najmanje 270 mrtvih i 2.600 ranjenih!
Foto: Profimedia

Sudan je zemlja sa 46 miliona stanovnika, bogata zlatom i naftom

BORBE NASTAVLJENE, PRIMIRJE SE NE POŠTUJE: U Sudanu najmanje 270 mrtvih i 2.600 ranjenih!

Planeta -

Propao i treći pokušaj da se održi dogovoreno primirje između vojske i pripadnika paravojnih snaga

U Sudanu je propao i treći pokušaj da se uspostavi primirje, nakon čega su nastavljeni sukobi, koji traju već pet dana! Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije (SZO), u jednoj od najsiromašnijih zemalja u Africi do sada je poginulo najmanje 270 osoba, dok je više od 2.600 ranjeno.

Najžešće borbe se vode u Kartumu, prestonici zemlje, odakle sve više civila pokušava da pobegne.

Propali napori za prekid vatre označili su treći neuspeli pokušaj da komandant vojske i de fakto vođa države Abdel Fatah el Burhan i njegov zamenik Muhamed Hamdan Daglo, lider paravojnih Snaga za brzu podršku (RSF), prekinu neprijateljstvo.

Dva najmoćnija generala i njihove jedinice bore se za prevlast u politički nestabilnoj zemlji, u kojoj je 30 godina vladala diktatura. Njih dvojica upravljali su zemljom sa oko 46 miliona stanovnika, bogatom zlatom i naftom.

Šef vojske, general Abdel Fatah el Burhan upravlja vladajućom koalicijom instaliranom nakon svrgavanja dugogodišnjeg predsednika i diktatora Omara Bašira tokom masovnih protesta 2019. Vođa Snaga za brzu podršku (RSF), general Muhamed Hamdan Daglo, poznatiji kao Hemeti, njegov je zamenik. Prema međunarodno podržanom planu tranzicije, RSF je trebalo da se utopi u vojsku.

Sudan
foto: AP/Abdullah Moneim

Ugroženi civili

Međunarodna federacija društava Crvenog krsta i Crvenog polumeseca navodi da je gotovo nemoguće pružiti humanitarne usluge u glavnom gradu. Hiljade civila zarobljeno je u svojim stanovima i kućama, često bez struje i bez pristupa hrani, vodi i lekovima.

Upozoreno je da je zdravstveni sistem u opasnosti od kolapsa. antrfile Ruski plaćenici u Africi Veza s grupom Vagner Zapadni mediji ističu i vezu ruske plaćeničke grupe Vagner s dešavanjima u Africi. Pripadnici Vagnera podržavali su Omara Bašira do njegovog svrgavanja 2019.

Nakon toga Vagner je podržao vođu Snaga za brzu podršku (RSF), generala Muhameda Hamdana Dagla, koji je pre nekoliko godina boravio u Moskvi.

Procenjuje se da Vagner ima nekoliko hiljada svojih plaćenika u Africi, i to najviše u Centralnoafričkoj Republici, Libiji, Siriji i Maliju.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track