PAPRENO: Foks zbog lažnih tvrdnji plaća odštetu od čak 787,5 miliona dolara!
Foto: Printscreen

Ovo je najveći iznos koji jedna medijska kuća plaća za klevetu u istoriji SAD

PAPRENO: Foks zbog lažnih tvrdnji plaća odštetu od čak 787,5 miliona dolara!

Planeta -

Voditelji desničarske TV stanice prenosili neproverene informacije o krađi glasova na američkim predsedničkim izborima 2020.

Američka TV stanica Foks njuz postigla je vansudski sporazum s kompanijom "Dominion voting sistems", kojoj će platiti 787,5 miliona dolara, čime je okončana dvogodišnja pravna bitka tokom koje je srozan ugled ove TV mreže, omiljene kod desničara.

Ujedno, ovo je i najveći poznati iznos nagodbe za klevetu koji je pristala da plati jedna medijska kuća u istoriji Sjedinjenih Država.

Istina i demokratija

Dogovor o vansudskom poravnanju objavljen je nekoliko sati nakon što je porota položila zakletvu na Vrhovnom sudu u Delaveru. CNN prenosi da je ubrzo sudski postupak obustavljen na tri sata bez ikakvog objašnjenja. - Stranke su rešile svoj slučaj - rekao je sudija Erik Dejvis pre nego što je raspustio porotu.

Ova nagodba predstavlja preuzimanje odgovornosti, poručio je Džastin Nilson, advokat "Dominion voting sistemsa", i nastavio: - Da bi naša demokratija opstala još 250 godina, a nadamo se i mnogo duže, moramo dati prednost činjenicama. Današnji dan predstavlja glasnu podršku istini i demokratiji.

TV mreža omiljena kod desničara poručila je da "priznaje odluke suda kojima se određene tvrdnje o ovoj kompaniji smatraju netačnim", referišući na nedavnu sudsku odluku da je ukupno 20 emisija Foks njuza od kraja 2020. godine sadržalo očito neistinite tvrdnje da je kompanija "Dominion voting sistems" namestila predsedničke izbore na kojima je Džozef Bajden pobedio Donalda Trampa.

Konkurencija likuje: Printskrin izveštaja CNN o nagodbi
Konkurencija likuje: Printskrin izveštaja CNN o nagodbifoto: Printscreen

Ipak, Foks njuz neće morati javno u etru da prizna da je širio laži o ovoj kompaniji, potvrđeno je za CNN.

Visina nagodbe od 787,5 miliona dolara otprilike je polovina od 1,6 milijardi, koliko je kompanija prvobitno tražila. To je, međutim, i dalje skoro deset puta više nego što je ova kompanija vredela 2018. i oko osam puta više od njenih godišnjih prihoda u 2021.

Mardok se izvukao

Dogovorom postignutim u poslednjem trenutku izbegnut je sudski postupak u kome bi uticajni šefovi Foks njuza, kao i poznati voditelji morali da svedoče o svom izveštavanju o izborima 2020, koje je bilo prepuno lažnih tvrdnji o prevari glasača i krađi.

Fox
foto: AP Mary Altaffer

Na listi svedoka bili su predsednik "Foks korporacije" Rupert Mardok, njegov sin i izvršni direktor Lahlan Mardok, kao i voditelji Šon Haniti i Taker Karlson.

Kako su gledaoci obmanjivani

Lažne vesti zarad gledanosti

Inkriminišući mejlovi, poruke i svedočenja voditelja i drugih zaposlenih na Foks njuzu pokazuju da su oni privatno izjavljivali da su besmislica tvrdnje o lažiranju rezultata izbora i optužbe protiv "Dominion voting sistemsa", ali da su u programu svejedno širili lažne vesti i optužbe.

Producenti, oni koji proveravaju činjenice i viši rukovodioci privatno su tvrdili da su navodi o pokradenim izborima bili "neverovatno ludi" i "opasno nepromišljeni".

Njihovo emitovanje je nastavljeno kako se ne bi izgubili gledaoci. Kada je slučaj pokrenut, Foks se branio pozivajući se na prvi amandman Ustava SAD, koji garantuje slobodu štampe.

Kurir.rs

Neće morati da svedoči: Rupert Mardok, predsednik "Foks korporacije"

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track