NEVEROVATAN SNIMAK BLISKE BORBE U BAHMUTU! Ruski vojnici granatiraju rovove sa Ukrajincima, ali veoma su blizu i na nišanu (VIDEO)
Foto: Printscreen

rat u ukrajini

NEVEROVATAN SNIMAK BLISKE BORBE U BAHMUTU! Ruski vojnici granatiraju rovove sa Ukrajincima, ali veoma su blizu i na nišanu (VIDEO)

Planeta -

Novi snimci sa ukrajinskog fronta pokazuju intenzivne borbe između ruskih snaga i ukopanih Ukrajinaca na „poslednjem putu iz Bahmuta“.

Na snimku se vidi kako ukrajinski dobrovoljački korpus „Da Vinčijevi vukovi” potiskuju ruske snage koje pokušavaju da napadnu utvrđeni položaj, piše Dejli Mejl.

Video, dugačak 11 minuta, počinje tako što se ukrajinske snage isključuju sa jednog dela teritorije. Oko bunkera su uništena drveća. Dim se vije u daljini. Snage, za koje se tvrdilo da su među najbolje obučenim i opremljenim dobrovoljačkim korpusom, ulaze u bunker iskopan u zemlji i razgovaraju sa savezničkim vojnicima. Vojnik govori: "Da brate, tako je u ratu".

Bahmut, rov, ukrajinski vojnici
foto: screenshot dailymail

Sledi kratak predah vojnika u rovu dok jedan, kasnije nazvan "Lekha", uzima lopatu i kopa zemlju. Odjednom granata eksplodira u blizini i Lekha pada na stomak.

Ostali vojnici prilaze i proveravaju Lekhu. Ustaju i izlaze iz zaklona dok eksploziv leti iznad njih. Vojnik sa kamerom se kreće oko rova, iza brežuljka za zaklon. Sa visine gađa nekoliko ruskih vojnika u ležećem položaju koji pokušavaju da pobegnu.

Bitka za Bahmut pretvorila je grad i okolna područja u pakao u poslednjih osam i po meseci. Grad se nalazi na važnoj raskrsnici puteva i kada su borbe počele u maju 2022, ocenjen je kao vitalna polazna tačka za napade dublje u Donbas.

Krajem 2022. godine, kada su ukrajinske kontraofanzive povratile teren na istoku zemlje, front između Bahmuta i Soledara na severu postao je ključni fokus za obe strane. Rusko granatiranje grada eskaliralo je u novembru prošle godine pošto je Rusija uspela da popuni linije. Ubrzo su obe strane počele da se ukopaju u utvrđene rovove.

Bahmut, rov
foto: Printscreen

U aprilu je viđeno da Rusija gradi „mega rov“ dug 45 milja vidljiv iz svemira duž južnog regiona Zaporožja dok se pripremala za ukrajinsku kontraofanzivu.

Curenjem strogo tajnih dosijea Pentagona pokazalo je da američki planeri sumnjaju u sposobnost Ukrajine da efikasno sprovede očekivanu kontraofanzivu ovog proleća. Nagoveštava se da će Ukrajina ostati bez protivvazdušnih raketa S-300 do 2. maja, što će ometati sposobnost da zadrži rusko napredovanje.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track