DRAMA U ORMUZU: Iranska mornarica naterala američku NUKLEARNU ZVER da izroni! MOĆNA PODMORNICA PROMENILA KURS TEK NAKON UPOZORENJA
Foto: Paul Hennessy / Zuma Press / Profimedia

napeto

DRAMA U ORMUZU: Iranska mornarica naterala američku NUKLEARNU ZVER da izroni! MOĆNA PODMORNICA PROMENILA KURS TEK NAKON UPOZORENJA

Planeta -

Komandant iranske mornarice Šahram Irani saopštio je danas da je američka podmornica primorana da izroni kad je ušla u teritorijalne vode koje kontroliše Teheran.

Irani je rekao da se američka podmornica približavala dok je bila potopljena, ali da ju je iranska podmornica "Fateh" otkrila i izvela manevre kako bi je naterala da izroni tokom prolaska kroz Ormuski moreuz.

- Američka podmornica je ušla u naše teritorijalne vode, ali je ispravila kurs nakon upozorenja - rekao je Irani za državnu televiziju u najnovijem izveštaju o konfrontaciji između iranskih i američkih snaga, a prenosi Rojters.

Američka podmornica je prema njegovim rečima "dala sve od sebe da prođe u potpunoj tišini i bez otkrivanja".

- Svakako ćemo pred međunarodnim telima preneti činjenicu da je narušila našu granicu - istakao je Irani.

Američka mornarica saopštila je ranije ovog meseca da podmornica "Florida" sa nuklearnim pogonom i navođenim projektilima deluje na Bliskom istoku kao podrška Petoj floti sa sedištem u Bahreinu.

Agencija Rojters je poslala američkoj vojsci zahtev za komentar, ali iz Pentagona nije bilo odmah odgovora na Iranijeve primedbe.

Iranske i američke snage su inače imale brojne konfrontacije u prošlosti. Početkom aprila iranska mornarica je saopštila da je identifikovala i upozorila američki izviđački avion izvan Zaliva.

Iran je 2019. oborio američki dron za koji je rečeno da je leteo iznad južnog Irana.

(Kurir.rs/RTS/Foto:Ilustracija)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track