DRAMA NA LANSIRANJU NAJVEĆE RAKETE U ISTORIJI: Maskov Staršip za prevoz astronauta eksplodirao 4 minuta nakon poletanja (VIDEO)
Foto: Printscreen Twitter

haos

DRAMA NA LANSIRANJU NAJVEĆE RAKETE U ISTORIJI: Maskov Staršip za prevoz astronauta eksplodirao 4 minuta nakon poletanja (VIDEO)

Planeta -

Nova raketa kompanije SpaceX američkog milijardera Ilona Maska eksplodirala je danas tokom svog prvog probnog leta.

Bilo je predviđeno da raketa "Staršip" bude lansirana u orbitu Zemlje, ali se srušila u Pacifiku, blizu Havaja, piše AP.

"Staršip" je inače najveća i "najmoćnija" raketa u istoriji, a današnje lansiranje usledilo je iz drugog pokušaja nakon što je otkazano u poslednjem trenutku pre dva dana.

Letelica od 120 metara viša je od Kipa slobode i lansirana je iz baze kompanije iz mesta Boka Čike u Teksasu u SAD.

Kompanija je planirala da koristi "Staršip" za slanje astronauta i tereta na Mesec i na Mars.

LET TRAJAO 4 MINUTA

Raketa je bila u vazduhu oko četiri minuta pre nego što je počela da se nekontrolisano okreće, a zatim se pretvorila u vatrenu loptu pre nego što se raspala.

Do eksplozije je došlo jer prema nezvaničnim informacijama prvi i drugi stepen rakete-nosača nisu uspeli da se odvoje.

Tim kompanije i stručnjaci koji su uživo pratili lansiranje ipak smatraju da je probni let uspešan.

Cilj današnje misije bio je da "Staršip" poleti, a onda da se gornji deo letelice odvoji i napravi krug oko Zemlje pre nego što sleti u okean nadomak Havaja.

Milijarder i izvršni direktor SpaceX Ilona Mask čestitao je svom timu na današnjem dostignuću i najavio novo lansiranje u narednim mesecima.

Američka svemirska agencija NASA odabrala je svemirsku letelicu "Staršip" za prevoz astronauta na Mesec krajem 2025. Misija poznata kao Artemis III prva je takva od završetka programa Apolo 1972. godine.

"Staršip" se inače sastoji od 50-metarske svemirske letelice dizajnirane za prevoz posade i tereta koja se nalazi na 70 metara visokoj pogonskoj raketi "Super hevi".

Zajedno nazvane "Staršip" svemirska letelica i raketa nikad nisu lansirane zajedno iako je bilo nekoliko suborbitalnih testnih letova same letelice.

NASA će prevesti astronaute u Mesečevu orbitu u novembru 2024. pomoću vlastite rakete "Space Launch System" (SLS) koja se razvija više od deset godina.

"Staršip" je i veći i moćniji od SLS. Generiše potisak više nego dvostruko veći od raketa Saturn V koje su korišćene za slanje astronauta na Mesec u okviru misije Apolo.

SpaceX planira isprva postaviti "Staršip" u orbitu i zatim ga dopuniti gorivom s drugog "Staršipa" kako bi mogao nastaviti put do Marsa ili dalje.

(Kurir.rs/Euronews/Jutarnji)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track