BRITANSKI SPECIJALCI SAS SPREMAJU SE ZA MASOVNU EVAKUACIJU CIVILA IZ SUDANA: Raspoređeni u baze u Afirci čekaju naređenje!
Foto: Shutterstock

Najveće angažovanje posle 2022.

BRITANSKI SPECIJALCI SAS SPREMAJU SE ZA MASOVNU EVAKUACIJU CIVILA IZ SUDANA: Raspoređeni u baze u Afirci čekaju naređenje!

Planeta -

Stanje u Sudanu postaje iz dana u dan sve kritičnije i veliki broj zemalja sprema se da iz te zemlje koja tone u građanski rat evakuiše svoje diplomate, građane, ali i one sa dvojnim državljanstvom.

Sukob regularne sudanske vojske zajedno sa pobunjenicima preti ne samo da bude građanski nego i regionalni rat koji bi u sebe uvukao i oklne zemlje Egipat, Južni Sudan, Eritreja, Etiopija.

SAS, Britanske specijalne jedinice
foto: Shutterstock

Za sada pojavile su se još uvek nepotvrđene informacije da 100 pripadnika britanske specijalne jednice SAS prebačeno je hitno u za sada neimenovane vojne baze na Bliskom istoku i na Severu Afrike, gde čekaju naređenje za evakuaciju britanskih diplomata, građana Velike Britanije i dvojnih državljana koji žive i rade u ovoj državi na istoku Afrike.

Avganistan, US CENTCOM
foto: US CENTCOM

Cilj operacije je njihovo hitno izvlačenje iz Sudana.

U operaciji izvlačenja Velika Britanija angažovala je 15 transportnih aviona C-17 Gloubmaster, koji su avgusta 2021. godine učestvovali u masovnoj evakuaciji civila iz Avganistana, kada su Talibani preuzeli vlast u toj centralno-azijskoj državi.

Osim Velike Britanija i Armija SAD angažovala je i specijalnu jednicu Delta na sličnom zadataku.

Za sada nije odobrena nijedna evakuacija stranih diplomata, osim što je iz Sudana proterano diplomatsko osoblje Eritreje.

Kurir.rs/A.Mlakar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja