„TURSKI GANDI“ IZLAZI NA CRTU „SULTANU“: Erdogan će se suočiti sa najvećim izazovom karijere
Foto: AP Burhan Ozbilici

„TURSKI GANDI“ IZLAZI NA CRTU „SULTANU“: Erdogan će se suočiti sa najvećim izazovom karijere

Planeta -

Za turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, izbori sledećeg meseca su od ogromnog istorijskog značaja. Erdogan se bori za još jedan predsednički mandat, u jeku saniranja posledica razornih zemljotresa, afera i opšteg nezadovoljstva, dok mu na crtu izlazi zajednički kandidat oppzicije - Kemal Kiličdaroglu.

Izbori će uticati na bezbednost u Evropi i na Bliskom istoku. Ko je bude izabran moraće da definiše: ulogu Turske u NATO savezu, njen odnos sa SAD, EU i Rusijom, migracionu politiku, ulogu Ankare u ratu u Ukrajini, i kako se nositi sa tenzijama u istočnom Mediteranu. Očekuje se da će glasanje 14. maja biti najžešća bitka u Erdoganovoj 20-godišnjoj vladavini – dok se zemlja bori sa godinama lošeg ekonomskog upravljanja i posledicama razornog zemljotresa, prenosi Politiko.

On će se suočiti sa opozicijom koja stoji iza Kemala Kiličdaroglua, zvanog „Turski Gandi“, koji obećava velike promene. Ankete pokazuju da je Kiličdaroglu ostvario prednost, ali Erdogan je okoreli borac, koji iza sebe ima punu moć države i njenih institucija.

„Doći će do promene od autoritarne vladavine jednog čoveka ka nekoj vrsti timskog rada, što je mnogo demokratskiji proces“, rekao je Unal Čevikoz, glavni savetnik za spoljnu politiku Kiličdaroglua za Politiko.

Turska opozicija je uverena da može da odmrzne pregovore o pridruživanju Evropskoj uniji, koji su u zastoju od 2018. zbog demokratskog nazadovanja zemlje.

Opozicioni tabor takođe obećava da će sprovesti odluke Evropskog suda za ljudska prava koje pozivaju na oslobađanje dvojice najpoznatijih Erdoganovih zatvorenika: ko-lidera prokurdske Narodne Demokratske partije Selahatina Demirtaša i branioca ljudskih prava Osmana Kavale.

„Ovo će jednostavno dati poruku svim našim saveznicima i svim evropskim zemljama da se Turska vratila na pravi put demokratije“, rekao je Čevikoz.

Međutim, čak i pod novom administracijom, zadatak ponovnog otvaranja pregovora o pristupanju Turske EU je težak. Antizapadno osećanje u Turskoj je veoma snažno u političkom spektru, tvrdi Volfango Pikoli, suosnivač kompanije za analizu rizika Teneo.

„Spoljna politika će zavisiti od koherentnosti koalicije. Ovo je koalicija partija koje nemaju ništa zajedničko osim želje da se otarase Erdogana. Oni imaju sasvim drugačiju agendu i to će imati uticaja na spoljnu politiku“, naveo je on.

Evropa takođe izgleda nespremna da se nosi sa novom Turskom.

„Oni su navikli na ideju o nesvrstanoj Turskoj, koja je odstupila od normi i vrednosti EU i ide svojim putem“, rekao je Asli Ajdintašbaš, gostujući saradnik u Brukingsu.

Kurir.rs/Nova

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja