BORBE IZMEĐU VOJSKE I PARAVOJNIH SNAGA NE PRESTAJU: Nastavljena evakuacija stranaca iz Sudana!
Aerodrom u Amanu: Deo evakuisanih, Foto: AP

BORBE IZMEĐU VOJSKE I PARAVOJNIH SNAGA NE PRESTAJU: Nastavljena evakuacija stranaca iz Sudana!

Planeta -

Uporedo s borbama između pripadnika vojske i paravojne grupe Snage za brzu podršku (RSF), nastavljena je evakuacija stranih državljana iz Sudana!

Eksplozije i pucnjevi još odjekuju prestonicom Kartumom i drugim većim gradovima.

Dogovoren prolazak ljudi

Zapadne zemlje su uspele da dogovore prolazak ljudi sa dve zaraćene strane - vojskom, koju predvodi general Abdel Fatah el Burhan, koji je defakto vladar Sudana, i njegovim zamenikom koji mu je postao suparnik, generalom Mohamedom Hamdaneom Dagalom, koji komanduje RSF.

U dosadašnjim sukobima, koji su izbili 15. aprila, poginulo je nešto manje od 500 ljudi, dok ih je više od 3.000 ranjeno. Zajedno s milionima Sudanaca, bez pristupa osnovnim namirnicama i zarobljenim u svojim kućama, jesu i hiljade stranih diplomata, humanitarnih radnika, studenata i njihovih porodica.

Do sada je iz ratom zahvaćene zemlje evakuisano više od 1.000 državljana zemalja članica EU, potvrdio je evropski šef diplomatije Đuzep Borelj.

Sudan
foto: EPA/Indonesian Embassy KBRI Khartoum / HANDOUT;

Nekoliko arapskih prestonica takođe je evakuisalo stotine svojih državljana. Većina evakuisanih stranaca su pripadnici diplomatskog kora i mnogi još čekaju svoje mesto u dugim konvojima belih automobila ili autobusa koji neprekidno polaze za Port Sudan na istočnoj obali ili za vazduhoplovne baze u okolini Kartuma.

U zemlji u kojoj je inflacija već bila trocifrena u normalnim vremenima kilogram pirinča ili litar benzina sada se prodaju po ceni suvog zlata. Benzin je ključ za bekstvo.

Potrebno ga je puno da bi se stiglo do susednog Egipta, 1.000 km severno, ili do Port Sudana, 850 km istočno, da bi se neko ukrcao na brod. Uticaj nasilja na ionako kritičnu humanitarnu situaciju u Sudanu se pogoršava, upozorile su UN.

Ubijeni humanitarci

Pet humanitarnih radnika, uključujući četiri iz UN, ubijeno je, a sindikat lekara navodi da tri četvrtine bolnica ne radi.

Hiljade Sudanaca već su pobegle u Egipat, Južni Sudan i Čad, koji se graniče s Darfurom. SAD su proteklog vikenda evakuisale osoblje svoje ambasade.

Francuska i Nemačka su objavile da su evakuisale oko 700 ljudi, ne navodeći njihovu nacionalnost.

Kina, Danska, Liban, Holandija, Švajcarska i Švedska takođe tvrde da su izvukle svoje državljane, dok je Japan rekao da se priprema da pošalje tim za evakuaciju iz Džibutija.

Kako pobeći iz Kartuma

Smrtonosna zamka

Stručnjaci i humanitarci se pitaju šta će biti sa Sudancima nakon odlaska velikog broja stranaca:

- Bojim se za njihovu budućnost. Sada oružje i lični interesi vrede više od novca i reči. Svi scenariji su loši - napisao je norveški ambasador u Kartumu Endre Stijansen na Tviteru.

Pet miliona žitelja Kartuma ima samo jedno na umu - da napusti grad, koji sve više liči na smrtonosnu zamku jer vode i struje nema danima, hrane ponestaje, a komunikacije su u prekidu.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track