MORAMO PREĆI SVE CRVENE LINIJE I DOSTAVITI SVO ORUŽJE UKRAJINI: Predsednik Litvanije upozorava da se prestane sa oklevanjem
Foto: Printscreen/Youtube

vojna pomoć

MORAMO PREĆI SVE CRVENE LINIJE I DOSTAVITI SVO ORUŽJE UKRAJINI: Predsednik Litvanije upozorava da se prestane sa oklevanjem

Planeta -

Gitanas Nausėda, predsednik Litvanije, smatra da saveznici Ukrajine moraju Ukrajini dostaviti svu vojnu pomoć, uključujući i oružje, koje je Ukrajini potrebno.

"Za mene je potpuno jasno da moramo preći sve crvene linije. Inače gubimo vrijeme. Ljudi se ubijaju i muče svaki dan. Deportacija dece je uobičajena stvar, kao i bombardovanje infrastrukture. Gledajući nazad, izgubili smo vreme jer smo dugo oklevali s donošenjem određenih odluka. Na kraju smo ipak došli do tih odluka, ali prekasno i uz vrlo visoku cenu. Moramo biti vrlo odlučni jer imamo posla s vrlo opasanim agresorom koji ne poznaje granice. Nemojte očekivati da će ikada stati: ako uspeju, uvek će nastaviti", rekao je Nausėda.

Na pitanje misli li da bi zapadni avioni trebali biti uključeni u vojnu pomoć Ukrajini, Nausėda je odgovorio potvrdno.

"Da, neke zemlje već isporučuju druge vrste letelica. Vazdušni prostor je važan element u ovom ratu. A da bismo ga mogli efikasno braniti, potrebni su nam avioni i više sistema protivvazdušne odbrane. To je važno ne samo za Ukrajinu, već i za našu bezbednost", rekao je predsednik Litvanije.

Nausėda je primetio da je Njemačka preispitala svoj pristup vojnoj pomoći Ukrajini, što je navelo i druge zemlje da pojačaju svoju podršku.

"Mnoge crvene linije koje smo sami povukli su pređene. Odluka Nemačke je pozitivan signal ne samo za Ukrajinu, već i za sve druge NATO saveznike", dodao je on.

Nausėda je ranije rekao da je potrebno pronaći precizne mehanizme za brzu integraciju Ukrajine u NATO nakon rata umesto ponavljanja otrcanih fraza o otvorenim vratima NATO-a.

Litvanija je bivša Sovjetska republika i jedna od država koje su najglasnije u davanju podrške za Ukrajinu te u isporuci pomoći u skladu sa svojim mogućnostima.

Kurir.rs/Klix

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja