"VAŠINGTON ZNA ŠTA DA RADI AKO NE USPE KONTRAOFANZIVA" Sagovornici Kurir TV: Ukrajina je upozorena da ima jednu šansu (VIDEO)
Foto: Kurir TV, Shutterstock, Ilustracija

kurir tv

"VAŠINGTON ZNA ŠTA DA RADI AKO NE USPE KONTRAOFANZIVA" Sagovornici Kurir TV: Ukrajina je upozorena da ima jednu šansu (VIDEO)

Planeta -

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski tvrdi da su ruske snage granatirale grad Kupjansk na istoku zemlje.

Sa druge strane, ruska državna agencija RIA Novosti javlja da su ruske snage počele da koriste tenkove "armata" za gađanje ukrajinskih položaja, dok svi iščekuju dugo najavljivani početak ukrajinske kontraofanzive.

Ukrajina, Rusija, Srbija, naoružanje, Vlade Radulović
foto: Kurir tv

Snimci vojnih blogera potvrđuju ukrajinski prelazak Dnjepra na istočnu obalu, i to u blizini grada Hersona. Ukrajinska vojska, koja uglavnom ne govori o kontraofanzivi, nije potvrdila prelazak Dnjepra, dok zvanična Moskva negira da su ukrajinske snage prešle na istočnu obalu reke.

Vojni stručnjaci upozoravaju da bi manevri ukrajinskih snaga u području neposredno uz reku, na teritoriju obeleženom kanalima za navodnjavanje i drugim vodenim preprekama, bili i te kako težak zadatak. Bilo kakvo ukrajinsko napredovanje dodatno bi zakomplikovala činjenica da ruske snage imaju značajnu prednost u vazduhu.

Gosti jutarnjeg programa koji su detaljnije analizirali novonastale promene u ratu su Aleksandar Cvetković, član predsedništva Srpskog pokreta obnove i Milutin Ilić, predsednika nevladine organizacije Geopolitikon i nezavisnog novinara

Ilić je rekao da Vašington zna šta da radi u slučaju neuspeha kontraofanzive i tvrdi da je sada sve na Ukrajincima.

- Objektivno je Ukrajina upozorena da ima jednu veliku šansu u kontraofanzivi. Potom su krenule dezinformacione, kontraobaveštajne, obaveštajne, pripremne aktivnosti obmanivanja Rusa gde će se dogiditi i sa kakvim snagama, pa je bilo čak i odlaganje kontraofanzive iz raznih razloga. Kao i ono curenje informacija što može ukazivati na loš razvoj događaja. Svakako postoji varijanta na stolu u Vašingtonu šta raditi u slučaju neuspeha te ofanzive. Sada je sve na Ukrajincima - započeo je Ilić.

01:02

VAŠINGTON ZNA ŠTA DA RADI AKO NE USPE KONTRAOFANZIVA! Stručnjaci analiziraju: Ukrajina je upozorena da ima jednu šansu

Cvetković je rekao da Amerika ima altrenativu za svaki mogući scenario u ratu:

- Sila poput SAD ne sme da dozvoli situaciju u kojoj bi bila zakopana. Američka politika je trenutno takva da očekuje kontraofanzivu i napredak ukrajinskih snaga. Naravno da će SAD uvek imati alternativu "šta ako", ipak takva sila ne sme da stvari prepusti slučaju i onome što je prvenstveno planirano. Mirovni razgovori će nam svakako uslediti u nekom momentu. Smatram da bi nekakvo primirje bilo korisno svima, to je jedan bratoubilački rat koji traje dugo.

Potom je dodao da će Zapad pomagati, ali da Ukrajina mora da spozna svoje granice sposobnosti.

- Zapad će pomagati Ukrajini, ali ona na terenu mora da se osloni na svoje ljudstvo, tehniku... S te strane zaista moraju biti svesni kolike su njihove sposobnosti za borbu. Zapadna pomoć će svakako biti pružana. Naravno da nije samo vojska i način vođenja rata u pitanju, već je jako prisutna politika, ali i ideologija - rekao je Cvetković

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja