NAVALJNOM SE SPREMA NOVO SUĐENJE: Vođi ruske opozicije preti doživotna kazna
Foto: Youtube prtscr / Навальный LIVE

NAVALJNOM SE SPREMA NOVO SUĐENJE: Vođi ruske opozicije preti doživotna kazna

Planeta -

Utamničeni lider ruske opozicije Aleksej Navaljni rekao je danas da se suočava sa novom optužnicom za ekstremizam i terorizam koja bi ga mogla, ako bude osuđen, ostaviti doživotno iza rešetaka.

Navaljnom se sprema novo suđenje. On je iz zatvora u Rusiji, govoreći preko video linka, rekao da bi ga optužbe za ekstremizam, koje je odbacio kao "apsurdne" mogle zadržati u zatvoru 30 godina.

Prema njegovim rečima, istražitelj mu je rekao da će takođe biti izveden pred vojni sud na osnovu optužnice za terorizam, što mu može doneti doživotnu zatvorsku kaznu.

Navaljni je u sardoničnom tonu rekao da optužbe impiliciraju da on "vrši terorističke napade dok sedi u zatvoru".

Glavni saveznik Navaljnog, Ivan Ždanov, rekao je da istražitelji pokušavaju da povežu optužbe za terorizam sa bombaškim napadom u kojem je prošlog meseca poginuo jedan ruski vojni bloger.

Navaljni (46) je razotkrio korupciju u vlastima Rusije i organizovao masovne proteste protiv Kremlja. Uhapšen je 2021. godine pošto se vratio u Moskvu iz Nemačke u kojoj se oporavljao od trovanja nervnim gasom.

Za to trovanje Navaljni je okrivio Kremlj.

Isprva je dobio dve i po godine zatvora za kršenje uslovne kazne, ali je prošle godine osuđen na devet godina zatvora zbog navodne prevare i nepoštovanja suda.

On služi kaznu u zatvoru maksimalne bezbednosti na 250 kilometara istočno od Moskve.

Nova optužnica tereti Navaljnog u vezi sa aktivnostima njegove antikorupcijske zadužbine i izjava njegovih glavnih ljudi.

Prema rečima njegovog saradnika Leonida Volkova, optužbama se retroaktivno kriminalizuju sve aktivnosti zadužbine Navajnog od trenutka kada je osnovana, 2011. godine, i preti mu kazna do 35 godina zatvora.

Kurir.rs/Beta-AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja