ATENTAT NA PUTINA! ŠTA DA JE UKRAJINA UBILA PREDSEDNIKA RF! Analitičari: Usledio bi direktan napad Rusije i likvidacija Zelenskog!
Na meti: Vladimir Putin, predsednik Rusije, Foto: AP Mikhail Klimentyev

ATENTAT NA PUTINA! ŠTA DA JE UKRAJINA UBILA PREDSEDNIKA RF! Analitičari: Usledio bi direktan napad Rusije i likvidacija Zelenskog!

Planeta -

Ukrajinska obaveštajna služba poslala dron UJ-22, čiji je domet 800 kilometara i koji se srušio 20-ak kilometara od cilja

Ukrajinska tajna služba pokušala je da ubije ruskog predsednika Vladimira Putina pomoću drona kamikaze natovarenog sa 17 kilograma plastičnog eksploziva C4!

To tvrdi najtiražniji nemački dnevnik Bild, navodeći da je pokušaj atentata propao i da ga, uprkos tome, ruske vlasti drže u tajnosti.

Industrijski park

Na Putina su Ukrajinci poslali dron UJ-22, čiji je domet do 800 kilometara. Njegov cilj je bio novoizgrađeni industrijski park u blizini Moskve, koji je Putin trebalo da poseti i koji se nalazi na 500 kilometara od granice sa Ukrajinom.

Bild prenosi i navode Jurija Romanenka, za kog tvrdi da ima bliske veze s kijevskim obaveštajnim službama, a koji je direktno potvrdio preuzimanje odgovornosti za pokušaj atentata:

- Prošle nedelje su naši obaveštajci dobili informacije o Putinovom putovanju u industrijski park Rudnevo. U skladu s tim, poleteo je naš dron kamikaza, koji je proleteo kroz svu PVO Ruske Federacije i srušio se nedaleko od industrijskog parka - naveo je on.

Nije dobacio: Ostaci drona i pakovanja plastičnog eksploziva
Nije dobacio: Ostaci drona i pakovanja plastičnog eksplozivafoto: Printscreen

Nekoliko ruskih medija je prenelo vest o padu drona UJ-22 u blizini sela Voroskogo, istočno od Moskve. Dron se srušio oko 20 kilometara istočno od industrijskog parka Rudnevo.

Snimci s mesta pada pokazuju da je na dronu bilo 30 eksplozivnih blokova C4 ukupne težine 17 kilograma. Eksplozivna punjenja tipa M-112 koriste, između ostalih, američka i kanadska vojska. Putin na kraju nije posetio industrijski park, iako je sivi travnjak ispred njega bio poprskan zelenom bojom, što je znak da se očekivala poseta visoke delegacije, preneo je Bild.

Radikalne akcije

Vojni analitičar Aleksandar Radić u komentaru za Kurir kaže da postoji mogućnost pokušaja atentata, ali da nema opipljivijih dokaza:

- Znamo da je pao dron, a da li je to bio pokušaj atentata na Putina ili je u pitanju neka druga akcija na području Moskve, moramo imati rezervu.

Aleksandar Radić
Aleksandar Radićfoto: Marina Lopičić

Ali izvesno je da su ambicije Ukrajine jake, oni žele da ugroze Moskvu i posle atentata koje su izveli na Duginu i Tatarskog jasno je da nema tabua, da i Putin može da bude meta i da se to može očekivati. U ovoj poziciji, u kojoj se Ukrajinci nalaze, treba očekivati da idu u radikalne akcije.

Hipotetički govoreći, da je atentat uspeo, šta bi se promenilo u odnosu na sukob u Ukrajini?

- To je priča šta bi bilo kad bi bilo. Ključno je pitanje kako Kremlj razmišlja, koje su interakcije između ljudi koji su tamo na liderskim pozicijama i kakvo je stvarno stanje između njih. O tome se zapravo zna veoma malo. Možemo zamisliti razne scenarije i dolazak na vlast radikalnih stroja i manje radikalnih.

Na drugoj strani, Ivan Miletić, programski direktor Instituta za javnu diplomatiju, u razgovoru za Kurir ističe da je kretanje ruskog predsednika nešto što zna najuži krug ljudi:

- Ne znamo sa sigurnošću da li je to bio pokušaj atentata. Ako je Putin stvarno trebalo da poseti tu fabriku, onda to govori da Ukrajinci imaju dobre obaveštajne podatke unutar Kremlja.

planeta
foto: Printscreen

Jer kretanje predsednika je nešto što će znati najuži krug. Možda je provaljen sistem komunikacije u Moskvi, a to onda govori da možda imaju pomoć neke veće službe koja ima te kapacitete, poput američke i britanske, ili oni zaista imaju neku fenomenalnu obaveštajnu službu, što je manja verovatnoća.

Veliki rizik

Miletić dodaje i da atentat na Putina predstavlja veliki rizik za Kijev:

- Ako bi se tako nešto dogodilo, bez obzira na to ko bi bio novi predsednik, on bi morao da uzvrati. Mogli bismo da očekujemo neki direktan napad i vrlo brzu likvidaciju Zelenskog.

Bez obzira na to da li bi u Kremlju na vlast došao jastreb ili golub posle Putina, jednostavno nijedan ni drugi tako nešto ne bi mogli sebi da dozvole, da neko ubije predsednika Rusije, jer je Rusija svima njima bitnija od jednog čoveka. To bi predstavljalo veliki rizik za ukrajinsku stranu da se upusti u izvršenje atentata na Putina. Po meni bi pre trebalo Sergej Šojgu da bude meta, kao ministar odbrane, ili neko drugi, mada je sve moguće.

Komandant NATO za Evropu

Ukrajina u dobroj poziciji za kontraofanzivu

Ukrajinske vojne snage imaju svu potrebnu opremu, oružje i municiju da pokrenu svoju dugooočekivanu prolećnu ofanzivu, ocenio je komandant NATO snaga za Evropu, američki general Kristofer Kavoli.

Kako prenosi Glas Amerike, ukrajinski zvaničnici i njihovi zapadni saveznici ne kriju planove o vojnoj kampanji, čiji je cilj da se zauzme ukrajinska teritorija, koja je i dalje pod ruskom kontrolom, dok se sve više spekuliše da će ofanziva početi u roku od nekoliko nedelja, ako ne i ranije.

- Obavili smo svoje isporuke Ukrajini. Više od 98 odsto borbenih vozila je već tamo. Održavaćemo kanale snabdevanja kako bismo podržali njihove vojne operacije - rekao je general Kavoli članovima Američkog kongresa.

Kurir.rs

Štampano izdanje 28.04.2023.
foto: Kurir

DANAS DVA POKLONA U KURIRU! METALNI SKALPEL plus dodatak TV Ekran!

Kurir, poklon, Dodatak
foto: Promo

Dnevne novine Kurir danas svakom čitaocu poklanjaju METALNI SKALPEL. Uz to vas čeka dodatak TV Ekran

To je obavezni alat svakog majstora, ali je vrlo koristan i u svakom domaćinstvu. Možete ga koristiti za sečenje papira, plastike, kože, kartona, tanjih žica, uklanjanje izolacije sa žica...

Kada se vrh istupi, samo ga odlomite i dobićete potpuno nov i oštar vrh.

U dodatku TV Ekran pročitajte:

Ivana Zečević – Kada je najveća frka, meni se najviše smeje

Mlada glumica, koja se za kratko vreme našla u fokusu zbog tri premijere, uoči finalnih epizoda druge sezone “Kalkanskih krugova” na Superstar kanalu otkriva kako je izgledao rad na popularnoj seriji

Gordan Kičić: Na snimanju serije “Nemirni” svoje kaskade sam kao vozač izvodio sam

Tanja Pjevac: Iako moj lik u “Kamiondžijama” nije imao ni ime, sada je jedna od važnih figura

Pored toga, očekuje vas najtačniji program plus TV serije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track