OGLASIO SE SRPSKI EKSPERT ZA DRONOVE O NAVODNOM NAPADU NA PUTINA! Pukovnik Pokrajac otkriva kako se boriti PROTIV OVIH LETELICA
Ivan Pokrajac o dronovima, Foto: Kurir Televizija

KURIR TV

OGLASIO SE SRPSKI EKSPERT ZA DRONOVE O NAVODNOM NAPADU NA PUTINA! Pukovnik Pokrajac otkriva kako se boriti PROTIV OVIH LETELICA

Planeta -

Ukrajinska tajna služba, kako tvrdi istraživanje BILD-a, u nedelju je pokušala da ubije ruskog predsednika Vladimira Putina dronom kamikazom. Iako je atentat propao, ruske vlasti taj pokušaj drže u tajnosti.

Ivan Pokrajac
foto: Kurir tv

I ovo je tek jedna od mnogobrojnih informacija sa fronta u kojoj glavnu ulogu preuzimaju dronovi i bespilotne letelice.

O tome koliko su dronovi danas napredovali, ali i o mogućnosti da se od njih odbranimo govorio je pukovnik i docent doktor Ivan Pokrajac koji je dobio priznanje za najbolji naučno - istraživački projekat "Istraživanje mogućnosti borbe protiv dronova i bespilotnih letelica".

Ivan Pokrajac
foto: Kurir tv

Razgovor su pokrenuli dešavanjima u Rusiji i navodnom pokušaju atentata na ruskog predsednik Vladimira Putina.

Informacija o atentatu nije relevantna.

- Ne znamo da li je informacija tačna i proverena. Zašto je nisu detektovali ruski PVO sistem, verovatno su, ako je tačna informacija, mogli da obmanjuju sisteme. Vidimo, a i sami smo svedoci da dronovi i besposadne platforme pokazuju razvoj tehnologije čime se omogućuje i razvoj određenih sistema, tako da je masovna upotreba vazduhoplovnih sistema, posebno dronova. Mogu se lako nabaviti. Ne treba neka posebna obuka za njih, tako da se često zloupotrebljavaju. S obzirom na to da je ovo nova vrsta naoružanja, mora postojati i novi sistem samoodbrane, mere i taktičke radnje - kaže Pokrajac.

Dronovi
foto: Kurir.rs

Odbrana dronovima zasnovana je na tri principa.

- Prvi princip je kako izvršiti detekciju i pretnju da postoji dron u vazduhu, zatim potvrditi da je to stvarno dron, a ne lažni signal, i dejstva mogu biti ofanzivna, ili defanzivna. Ofanzivna znači gađanje, pucanje, a defanzivna ometanje i obmanjivanje - navodi Pokrajac.

Ometanje zavisi od vrste i namene drona, kaže gost emisije "Puls Srbije".

- Ako se radi o komercijalnim dronovima, prilikom ometanja, dron će se zaustaviti na određenoj udaljenosti od cilja i vratiti se kući. Ako je u pitanju ometanje globalnog navigacionog sistema, dron će se spustiti i krenuti da pada - kaže Pokrajac.

01:25

OGLASIO SE SRPSKI EKSPERT ZA DRONOVE O NAVODNOM NAPADU NA PUTINA! Pukovnik Pokrajac otkriva kako se boriti PROTIV OVIH LETELICA

"Nove osmatračnice i izviđači"

- Oni mogu da uoče promene, rasporede na terenu, i zauzimaće prvo mesto u izviđanju. Njihovi ciljevi su svi vojni ciljevi, radarski sistemi, raketni sistemi, napaduj i na tenkove, pešadiju, a što se tiče civilnih ciljeva, to su objekti i infrastrukture - nabrojao je Pokrajac.

Pojasnio je šta predstavlja istraživanje koje sprovodi Srbija.

- Cilj je da napravimo funkcionalni sopstveni sistem. Napravili smo takozvani funkcionalni model, koji je testiran. Taj model podrazumeva integraciju više senzora, i to su multisenzorski sistemi, radari, radio frekvencijski sistem i radio ometači. Sve to što kupljeno, što napravljeno - integrišemo u jedan sistem i testiramo. Rezultati su pokazali da možemo određene komponente da sami realizujemo. Nastavljamo sa procedurama prototipa sistema, i radimo na poboljšanju detekcije dronova kroz radiofrekvencijski spektar i da nađemo optimalni način za ometanje tih dronova. Uveli smo metode veštačke inteligencije - rekao je i zahvalio se učesnicima ovih projekata.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track