JEDINSTVO I STABILNOST MULTINACIONALNOG KAZAHSTANA: Predsednik Tokajev učestvovao na 32. zasedanju Skupštine naroda
Foto: Nataša Jakovljević

JEDINSTVO I STABILNOST MULTINACIONALNOG KAZAHSTANA: Predsednik Tokajev učestvovao na 32. zasedanju Skupštine naroda

Planeta -

Predsednik Kazahstana Kasim-Zomart Tokajev učestvovao je na 32. zasedanju Skupštine naroda Kazahstana pod nazivom: „Pravedan Kazahstan: jedinstvo, stabilnost, razvoj“.

Zasedanju Skupštine je prisustvovalo preko 1.300 predstavnika Narodne skupštine Kazahstana, Predsedničke administracije, Vlade, Parlamenta, diplomata, političkih partija, naučnika i intelektualaca, predstavnika sektora civilnog društva, verskih udruženja i medija.

Ciljevi zasedanja skupštine su: razmatrati pitanje jedinstva nacije u kontekstu zajedničkog cilja – izgradnje pravednog Kazahstana, dati politički i društveni podsticaj sistemskim reformama, pokazati suštinu nacionalne politike u novoj fazi izgradnje države, pokazati doprinos različitih etničkih grupa, kao i njihovu ulogu u izgradnji pravednog Kazahstana.

Kazahstan
foto: Nataša Jakovljević

Glavni fokus bio je razmatranje pitanja uspostavljanja pravednog Kazahstana i nacionalnog jedinstva u kontekstu zajedničkih ciljeva, kao što su značaj međuetničkog sklada i jedinstva u Kazahstanu, harmonija, tolerancije prema drugim kulturama, što je ujedno neprocenjivo bogatstvo Kazahstana. Istakao je i sam predsednik u svom obraćanju i važnu ulogu Skupštine naroda Kazahstana, koja objedinjuje sve etničke grupe koje su deo Kazahstana.

Skupština naroda Kazahstana, okuplja predstavnike trenutno 140 etničkih grupa u zemlji. Predsednik Tokajev je rekao da svaka etnička grupa daje neprocjenjiv doprinos jačanju prijateljstva i harmonije. Predsednik Kazahstana u svom govoru izdvojio je značaj nezavisnosti i teritorijalnog integriteta zemlje.

Kazahstan
foto: Nataša Jakovljević

"Naši narod iz prve ruke razume pravo značenje jedinstva i mira. Ovo su trajne vrednosti za pripadnike svih etničkih grupa koji su preživeli teška vremena i našli utočište u Kazahstanu. Naši narod žive u miru jer se ti ideali prepoznaju i poštuju. Ovo je dostignuće bez presedana!” rekao je Kasim Tokajev i istakao:

„Kazahstanski pasoš oličava progresivne vrednosti na kojima se zasniva naše jedinstvo i harmonija. Zauzvrat, nebeskoplava zastava Kazahstana živopisno oličava našu nezavisnost i vekovnu državnost."

Kazahstan
foto: Nataša Jakovljević

U obraćanju predsednika istaknuta je lepa poruka za sve ljude koji žive i žele doći u Kazahstan: „Jedinstvo u različitostima“ i „mi smo različiti, ali ujedinjeni“ nisu slogani već suština našeg svakodnevnog života.

Prema Tokajevu, skupština se pokazala kao suštinska društveno-politička institucija u sprovođenju istinskih demokratskih ideja i vrednosti i odigrala je vitalnu ulogu u nedavnoj političkoj modernizaciji zemlje i nacionalnom jedinstvu, donoseći dragoceno iskustvo u zalaganju za univerzalni model nacionalnog dijaloga.

Nataša Jakovljević

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track