OVAKO JE IZGLEDALA NOĆ U BLIZNI VAZDUHOPLOVNE BAZE ENGELS: Nad gradom bruje ruski bombarderi! VIDEO
Foto: Foto: Kurir TV grafika

osveta za krim

OVAKO JE IZGLEDALA NOĆ U BLIZNI VAZDUHOPLOVNE BAZE ENGELS: Nad gradom bruje ruski bombarderi! VIDEO

Planeta -

Ruska strateška avijacija kasno sinoć i rano jutros započeli su raketne udare posle skoro dva meseca pauze na ciljeve širom Ukrajine. Dok Ukrajinci tvrde da su sve rakete i dronovi oboreni, na svetlo isplivavaju snimci raketnih udara, ali i borbi PVO.

Građani Saratovske oblasti na jugoistoku Rusije gde se nalazi Baza Engeljs 2 u kojoj su smešteni strateški bombarderi TU-95MS i TU-160 bilo je veoma živo.

Građani izveštavaju da su čitavu noć čuli bombardere koji su poletali i sletali na aerodrom.

Sve letelice, a navodno samo iz Engelsa bilo ih je 11 zauzele su kurs leta prema Kaspijskom jezeru. Inače od nedelje uveče nad Astraganskom oblasti zavoren je vazdušni prostor za kompletan civili saobraćaj, dok traju raketni udari na ciljeve širom Ukrajine.

Osim nad Saratovim i nad Volgogradom su se čuli bombarderi i to TU-160. Takođe veliki broj bombardera opleteo je i iz baze Olenja na severoistoku Rusije. Trenutno u toj bazi ruska strateška avijacija ima 7 strateških bombardera Tupovljev TU-160 od kojih svaki nosi 12 krstarećih raketa H-101 koje se nedavno koriste sve više u napadaima na Ukrajinu koji su obnovljeni u ponedeljak 10. oktobra 2022. godine. Osim TU-160 u bazi je registrovano i prisusustvo 4 Tu 95MS, koji nose po 8 krastarećih raketa H-101 dometa 5.000 km.

Strateška avijacija oružanih snaga Ruske Federacije kao vazdušna komponenta nuklearne trijade. Posle raspada SSSR-a 1998. strateška avijacija se preformirala u 37. vazduhoplovnu armiju Vrhovne komande za strateške namene. Od 1. decembra 2009 radi efikasnije i centralizovane upotrebe strateške avijacije svrstani su u Komandu daljne avijacije u bazi Engels u Saratovskoj oblasti i predstavlja operativno strateški sastav oružanih snaga Rusije, potčinjen komandi Ratnog vazduhoplovstva. Glavnu snagu strateške avijacije čini 64 aviona TU-95, 16 bombardera Tu-16, 90 bombardera dugog dometa TU-22M3. Od 2007 godine pokrenuti su bili letovi i patroliranja neutralnim vodama od severa Evrope do Pacifika. Misije koje se i danas izvršavaju uprkos ratu u Ukrajini traju i danas od 10 do 22 sata na visinama od preko 10.000 m u grupama dva do četiri aviona od Atalntika, Severno-ledenog do Tihog okeana.

Najgore u nedeljnom napadu prošao je Pavlograd gde je razneto skladište raket,a raketnog goriva i železnička stanica.

Kurir.rs/A.Mlakar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track