PROPALA JOŠ JEDNA BANKA U AMERICI! Pošto ju je kupio bankarski gigant, novac klijenata Prve republike neće osiguravati vlada
Foto: Printscreen

EKONOMIJA

PROPALA JOŠ JEDNA BANKA U AMERICI! Pošto ju je kupio bankarski gigant, novac klijenata Prve republike neće osiguravati vlada

Planeta -

Banka Džej Pi Morgan saopštila je danas da će kupiti većinski deo banke Prva republika, koja je tokom vikenda bankrotirala i treća je u nizu američkih banaka koje nisu uspele da se izbore sa krizom u protekla dva meseca.

Po dogovoru postignutom na aukciji, Džej Pi Morgan platiće 10,6 milijardi dolara američkoj Federalnoj korporaciji za osiguranje depozita (FDIC) za većinski paket akcija banke Prva republika, objavio je Rojters.

Pošto ju je kupio bankarski gigant, novac klijenata Prve republike neće osiguravati vlada, kao što je to bio slučaj sa prethodne dve banke koje su bankrotirale.

Banka Silicijumske doline i Signitur banka bankrotirale su u martu i to je izazvalo veliki stres na finansijskom tržištu, a to je slučaj i sada povodom kraha Prve republike, prenosi Glas Amerike.

Banka Prva republika je ove godine izgubila 97 odsto vrednosti, a saopšteno je da je u prvom kvartalu izgubila 100 milijardi dolara.

Kada je bila u pitanju banka Silicijumske doline mogli ste da okrivite menadžment, ali sada vidimo da je u pitanju matrica i očigledno je da su Federalne rezerve otišle predaleko i delovale prebrzo, izjavio je Tomas Hejs iz firme Grejt hil kapital.

Američka centralna banka konstatno je podizala referentnu kamatnu stopu od prošle godine, uprkos pozivima da uspori, jer će to izazvati previranja na bankarskom tržištu.

Džej Pi Morgan je preuzeo novac klijenata banke Prva republika, koji će oni sada moći da podižu u njihovim filijalama.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja