OSTALE SAMO JAPANKE: Rasporili ogromnog krokodila i pronašli ostatke nestalog ribara! USPEO SAMO DA VIKNE KAD GA JE NEMAN ŠČEPALA
Foto: Profimedia

užas

OSTALE SAMO JAPANKE: Rasporili ogromnog krokodila i pronašli ostatke nestalog ribara! USPEO SAMO DA VIKNE KAD GA JE NEMAN ŠČEPALA

Planeta -

Kevin Darmodi (65) poslednji put je viđen u poznatom staništu morskih krokodila na severu Kvinslenda gde je pecao sa prijateljima.

Policija je nakon dvodnevne pretrage područja u ponedeljak eutanazirala dva velika krokodila i pronašla delove ljudskog tela. Policija pretpostavlja da pronađeni ostaci pripadaju nestalom Australijancu i uskoro će sprovesti formalnu proceduru identifikacije.

Dva krokodila veličine 4,1 i 2,8 metara ubijena su nedaleko od mesta gde je Darmodi poslednji put viđen u subotu. Ljudski ostaci pronađeni su samo u jednoj životinj, iako se veruje da su oba krokodila umešana u napad. Darmodi je inače bio iskusan pecaroš.

Ribari koji su tog dana pecali sa njim nisu videli napad već su samo čuli kako viče.

- Potrčao sam dole, Kevinu nije bilo ni traga, samo su mu japanke stajale na obali - rekao je za Kejp Jork Vikli njegov prijatelj Džon Peiti.

Krokodili su uobičajeni u severnoj Australiji, ali su napadi retki. Ovo je tek 13. smrtonosni napad u Kvinslendu od kad se 1985. godine vodi evidencija. U sličnim okolnostima dve godine ranije na ostrvu Hinčinbruk poginuo je ribar, a na krajnjem severu zemlje bilo je fatalnih napada 2017. i 2016. godine.

Otkako je lov zabranjen 1974. godine populacija krokodila u Kvinslendu skočila je sa niskih 5.000 na oko 30.000. Studija iz 2019. navodi da u proseku ima 1,7 odraslih krokodila po kilometru reke. Problematični krokodili se uklanjaju iz područja u kojima predstavljaju pretnju po javnu bezbednost i u retkim slučajevima eutanaziraju.

Ti brojevi su mnogo manji u poređenju sa severnom teritorijom Australije koja je dom najveće svetske populacije krokodila koja broji oko 100.000 reptila.

Uprkos brojnim upozorenjima napadi krokodila dešavali su se u proseku 1-2 puta godišnje, ali nijedan napad se nije dogodio od 2018. godine.

(Kurir.rs/BBC/Foto:Ilustracija)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track