GORI FRANCUSKA! Makron potcenio besne demonstrante, ovakav revolt nije viđen 20 godina
Foto: EPA Yoan Valat

GORI FRANCUSKA! Makron potcenio besne demonstrante, ovakav revolt nije viđen 20 godina

Planeta -

Prvi maj u Francuskoj obeležile su masovne demonstracije, od strane mnogih ocenjene kao istorijske.

Oko milion ljudi izašlo je na ulice brojnih gradova, što je brojka koja nije zabeležena od 2002. godine.

Tokom tih demonstracija privedeno je oko 300 ljudi, a povređeno oko 100 policajaca, ali ono što je sada postalo jasno svima jeste da Francuzi neće odustati.

Protesti zbog penzione reforme počeli su pre nekoliko nedelja, smanjenje intenziteta demonstracija se ne očekuje, što može dovesti do ozbiljnih problema za Emanuela Makrona, ili kako ga Francuzi vide - predsednika bogatih.

Iako ranije najavljeni, prvomajski protesti u Francuskoj iznenadili su tamošnje vlasti, a prizori sa ulica te zemlje praktično su obišli svet.

Pariz, protesti
foto: EPA Mohammed Badra

Sindikati kažu da je na ulicama bilo oko 2,3 miliona ljudi, dok je procena ministarstva unutrašnjih poslova blizu 800.000 ljudi. Oni koji su svedočili demonstracijama, kažu da je brojka bliža milionu.

Sukobi demonstranata sa policijom zabeleženi su i na ranijim protestima, ali čini se da je najintenzivnije bilo proteklog vikenda. Podaci ministarstva unutrašnjih poslova ukazuju na to da je privedeno oko 300 ljudi, a povređeno najmanje 108 policajaca.

Pariz, protesti, demonstracije
foto: AP Aurelien Morissard

Ministar unutrašnjih poslova Francuske Žerard Darmanin naveo je da je ponašanje velike većine demonstranata bilo mirno i neincidentno, ali da se francuska policija suočila sa manjom grupom ekstremnih nasilnika koji su izlašli na ulice samo sa ciljem da se „sukobe i povrede pripadnike policije, otimaju i kradu“, zbog čega je policija bila primorana da koristi suzavac i vodene topove.

Darmanin je potvrdio da je u Parizu uhapšeno više od 60 ljudi, a da je jedan policajac teško povređen kada je na njega bačen molotovljev koktel.

Ovo su najmasovnije demonstracije u Francuskoj još od 2002. godine, zbog čega sada postoje ozbiljne naznake da predsednik Emanuel Makron može da odustane od sporne penzione reforme, koja podrazumeva podizanje starosne granice za odlazak u penziju sa 62 na 64 godine.

Kurir.rs/Nova

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track