DOKTORI UŽASNUTI SNIMKOM IZ BOLNICE: Došao zbog kašlja, ali doživeo noćnu moru, nije znao šta mu se krije ISPOD KOŽE (FOTO)
Foto: Twitter printscreen, Shutterstock

šokantno

DOKTORI UŽASNUTI SNIMKOM IZ BOLNICE: Došao zbog kašlja, ali doživeo noćnu moru, nije znao šta mu se krije ISPOD KOŽE (FOTO)

Planeta -

Šokantan snimak iz brazilske bolnice otkrio je da je pacijent koji je tražio pomoć zbog upornog kašlja prožet ostacima pantljičare.

Rendgenski snimak abdomena, koji je objavio brazilski lekar na Tviteru, pokazuje stotine svetlih tačaka od kojih svaka predstavlja kalcifikovane ostatke parazita. Opasna infekcija, nazvana cisticerkoza, nastaje kad larve jedne vrste pantljičare, koja inače živi u crevima, uđu u tkiva poput mišića ili mozga.

Tamo formiraju čvrste čvorove poput cista koje se mogu osetiti kao kvržice ispod kože. Iako su neprijatne, generalno su bezopasne, pošto larve ne mogu da prežive, ali nastale ciste mogu izazvati probleme ako se razviju u mozgu ili očima.

cisticerkoza
foto: Twitter printscreen

Doktor Vitor Borin de Souza, lekar u bolnici u Botukatu, objavio je fotografiju u sada izbrisanoj temi na Tviteru.

- Cisticerkoza se dobija gutanjem jaja pantljičare prisutne u izmetu ljudi. Ne želite da je dobijete? Dobro operite hranu pre konzumiranja - upozorava doktor uz ogradu da u većini ovakvih slučajeva pacijentu nije potrebno nikakvo lečenje.

Pacijent prema njegovim rečima čeka magnetnu rezonancu kako bi proverio lokaciju ciste u mozgu. Ciste na toj lokaciji mogu biti potencijalno smrtonosne, glavobolje i vrtoglavice su standardna pojava, a može dovesti do hidrocefalusa, viška tečnosti u mozgu, koji ako se ne leči može biti fatalan.

Obično je u ovim slučajevima potrebna operacija za uklanjanje cista. Ciste takođe mogu doći do očiju gde mogu izazvati zamagljen ili poremećen vid i potencijalno izazvati infekciju.

Same ciste se mogu razviti tek mesecima ili godinama nakon početne infekcije jajima pantljičare.

(Kurir.rs/Dejli mejl)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track