RUSIJA ĆE ODGOVORITI NA UKRAJINSKI NAPAD NA KREMLJ! Ambasador: Kako bi Amerikanci reagovali da dron udari u Belu kuću?
Anatolij Antonov, Foto: AP /Alexander Zemlianichenko

RUSIJA ĆE ODGOVORITI NA UKRAJINSKI NAPAD NA KREMLJ! Ambasador: Kako bi Amerikanci reagovali da dron udari u Belu kuću?

Planeta -

Rusija će odgovoriti na ukrajinski napad dronom na Kremlj kada bude smatrala da je to potrebno, izjavio je ruski ambasador u SAD Anatolij Antonov.

- Kako bi Amerikanci reagovali da dron udari u Belu kuću, Kapitol ili Pentagon. Odgovor je očigledan za svakog političara, kao i za prosečnog građanina: kazna će biti oštra i neizbežna - rekao je Antonov, prenosi TASS.

On je poručio da će Moskva odgovoriti na ovaj "drski teroristički napad".

- Odgovorićemo u skladu sa procenama pretnje koju je Kijev predstavljao po rukovodstvo naše zemlje - naveo je on.

"Nadamo se da će SAD osuditi teroristički akt"

Naglasio je da su izjave američkih zvaničnika pune cinizma i apsurda.

- SAD nisu uspele da prepoznaju očiglednu stvar. To je bila teroristička akcija koju je planirao režim Zelenskog i pokušaj atentata na predsednika Ruske Federacije. Štaviše, tajming nije slučajno izabran - uoči Dana pobede i parade 9. maja, na kojoj je planirano učešće stranih gostiju kazao je Antonov.

London, Moskva, Big Ben, Kremlj
foto: Shutterstock

Prema njegovim rečima, zvanična Moskva se nada da će američka administracija "imati petlju i dostojanstvo da osudi ovaj teroristički akt".

- Svet pamti kako je 2001. ruski predsednik prvi pružio ruku pomoći američkom narodu, koji je tada bio meta terorističkog napada. Sve je zaboravljeno. Danas SAD štite kijevske zločince. Izjave visokih funkcionera da Kijev može da bira kako da se brani su školski primer dvostrukih aršina, politike ohrabrivanja režima Zelenskog da napadne Rusku Federaciju.

Reči zvaničnika o navodnom odvracanju kijevskog nacističkog režima od gađanja ciljeva spolja njene granice su lažna farsa - rekao je ruski ambasador.

Napad dronovima na Putinovu rezidenciju

On je istakao da ukrajinski zločini i povlađivanje Zapada samo svedoče o tome da protivnici Rusije ne žele mir i spas za hiljade života običnih Ukrajinaca. Iz kabineta ruskog predsednika juče je saopšteno da je Ukrajina pokušala da izvede napad dronovima na rezidenciju predsednika Rusije u Kremlju.

Dodaje se da je reč o terorističkom aktu i pokušaju ubistva, prenele su RIA Novosti. Sa druge strane, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski odbacio je optužbe Moskve, rekavši da Ukrajina nije napala ni Moskvu, ni ruskog predsednika.

Vladimir Putin
foto: EPA-EFE/VLADIMIR ASTAPKOVICH/SPUTNIK/KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT

- Ne napadamo Putina ili Moskvu, borimo se na našoj teritoriji - poručio je Zelenski.

Blinken: Ne možemo da potvrdimo optužbe

Komentarišući navode ruskih vlasti, američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je da SAD ne mogu da potvrde optužbe da je Ukrajina, u napadu dronovima, pokušala da ubije ruskog predsednika Vladimira Putina.

Upitan da li bi SAD kritikovale ukrajinske vlasti ako bi sama odlučila da uzvrati udar na rusku teritoriju, Blinken je rekao da je Ukrajina ta koja treba da donese odluke o tome na koji način će se braniti.

Kurir.rs/Blic

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track