NJEGOV BORAVAK U ZATVORU VIŠE NEMA NIKAKVU SVRHU: Premijer Australija pozvao da se Džulijan Asanž pusti na slobodu
Foto: EPA-EFE/JOEL CARRETT AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT

dovoljno je patio u najgorem zatvoru u britaniji

NJEGOV BORAVAK U ZATVORU VIŠE NEMA NIKAKVU SVRHU: Premijer Australija pozvao da se Džulijan Asanž pusti na slobodu

Planeta -

Držanje osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža u zatvoru "više ne služi nikakvoj svrsi", rekao je u petak australijski premijer Entoni Albanez.

Asanž, australijski državljanin, nalazi se u londonskom zatvoru Belmarš otkako je pre četiri godine izručen iz ambasade Ekvadora. Osnivač Vikiliksa vodi dugotrajnu pravnu bitku kako bi izbegao izručenje Sjedinjenim Državama.

SAD su optužile Asanža (51) da je 2010. bio u zaveri sa bivšom američkom vojno-obaveštajnom analitičarkom Čelsijem Mening da otkrije ogromnu količinu poverljivog materijala.

Albanez je nazvao Asanžov nastavak boravka u zatvoru „frustrirajućim“.

„Mislim da slučaj Asanž treba da se sagleda u smislu onoga što se dogodilo, koje su optužbe i da li već odsluženo vreme premašuje ono što bi bilo razumno da se optužbe dokažu“, rekao je on za australijsku televiziju ABC.

„Ali kada Australijanci pogledaju okolnosti, pogledajte činjenicu da osoba koja je objavila informaciju (Čelsi Mening) sada hoda na slobodi nakon što je neko vreme bila u zatvoru... tada će videti da postoji disparitet.

Albaneze je rekao da je "dovoljno", iako je imao "problema" sa onim što je Asanž uradio.

„Njegov boravak u zatvoru više nema nikakvu svrhu“.

Britanska policija uhapsila je Asanža u aprilu 2019. u ambasadi Ekvadora, gde je bio smešten sedam godina, jer se nije predao ranijem nalogu u vezi sa švedskim optužbama koje su na kraju odbačene.

Policija je izvršila raciju u ambasadi nakon što je Kito oduzeo Asanžu azil.

(Kurir.rs/Slobodna Dalmacija)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track