KADIROV UĆUTKAO BESNOG ŠEFA VAGNEROVACA: Nemoj više da snimaš tela mrtvih drugova! ČEČEN SPREMAN DA POŠALJE AHMAT U BAHMUT (VIDEO)
Foto: Printscreen/Telegram, Social media / WillWest News / Profimedia

kritika

KADIROV UĆUTKAO BESNOG ŠEFA VAGNEROVACA: Nemoj više da snimaš tela mrtvih drugova! ČEČEN SPREMAN DA POŠALJE AHMAT U BAHMUT (VIDEO)

Planeta -

Ramzan Kadirov, predsednik Čečenije, žestoko je danas reagovao na poslednju poruku osnivača ruske vojne kompanije "Vagner" Jevgenija Prigožina.

Vođa "vagnerovaca" objavio je ranije danas šokantan snimak tela svojih plaćenika nastradalih u borbama oko Bahmuta i žestoko zapretio da će povući trupe do 10. maja jer im ruska vojska ne dostavlja artiljerijsku municiju. Za to je direktno optužio ministra odbrane Rusije Sergeja Šojgua i načelnika generalštaba Valerija Gerasimova.

Kadirov na početku poruke navodi da se pre svega obraća Šojguu i Gerasimovu, ali i osnivaču kompanije "Vagner" Prigožinu.

- Neprijatno mi je da čujem najnovije izjave Jevgenija Viktoroviča, a dvostruko mi je neprijatno što rukovodstvo Ministarstva odbrane Rusije ne komentariše ili se ne sastaje sa rukovodstvom "Vagnera" da donese bilo kakvu odluku ili pojašnjenje. Na kraju krajeva Jevgenij Prigožin zaslužuje poštovanje za neprocenjiv doprinos "vagnerovaca" u oslobađanju gradova Donbasa. Ako dođe do nestašice, onda treba objasniti šta se dešava kako bi komandanti korigovali dalju taktiku jedinica ne oslanjajući se na artiljeriju. Sećam se iskustva čečenskih jedinica u Marijupolju. Trebalo nam je pet tenkova za podršku pešadiji, međutim, uspeli smo od Ministartsva odbrane da obezbedimo samo jedan, a borbena posada napustila je vozilo već u prvoj borbi. Zatim ih je trebalo smiriti i vratiti u borbeno vozilo kako bi pokrili bar jednu poziciju azovskih satanista. Bilo je i problema sa drugom opremom. Od početka specijalne vojne operacije nismo mogli da zamenimo 30 artiljerijskih oruđa. Lično sam zvao Moskvu i razgovarao sa komandantima. Mesec dana kasnije problem je rešen. Da, nije uspelo na prvom pozivu. Ali naše jedinice nisu snimale video zapise i nisu dale prijatnu informativnu priliku neprijatelju - navodi Ramzan Kadirov.

Lider Čečena je žestoko kritikovao Prigožina što je snimao tela poginulih plaćenika.

- Uzgred, snimati tela mrtvih drugova zarad javnog negodovanja je pogrešno, hajde da to nikada ne radimo - rekao je Kadirov. Naglasio je da će poslati jednice u Bahmut ako se "vagnerovci" zaista povuku.

- Da, ako stariji brat Prigožin i "Vagner" odu, onda će Generalštab izgubiti iskusnu borbenu jedinicu, a na njegovo mesto u Artjomovsk će doći njegov mlađi brat Kadirov i "Ahmat". Ako je scenario i dalje ovakav onda su naši borci spremni da napreduju i zauzmu grad. Pitanje je sati. Ali želeo bih da preostala dva kilometra grada zauzmemo, ne po cenu života vojnika, već kao rezultat međusobnog razumevanja, podrške, rešenosti komande i boraca da ispune naređenje vrhovnog komandanta - naglasio je Kadirov.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja