"UKRAJINA NE SME DA DOZVOLI JOŠ JEDNU RATNU ZIMU" Polemika u studiju Kurir TV: Kome je važniji Bahmut i kada će kontraofanziva?
Milana Vuković i Nikola Perišić, Foto: Kurir Televizija, AP/Libkos, Ignacio Marin Fernandez / AFP / Profimedia

rat

"UKRAJINA NE SME DA DOZVOLI JOŠ JEDNU RATNU ZIMU" Polemika u studiju Kurir TV: Kome je važniji Bahmut i kada će kontraofanziva?

Planeta -

Lider Čečenije Ramzan Kadirov poslao je pismo predsedniku Rusije Vladimiru Putinu u kojem je zatražio dozvolu da snage Ahmata budu povučene sa trenutnih pozicija, a zatim budu prebačene u grad Bahmut, u kojem se trenutno nalaze jedinice Grupe "Vagner".

Prethodnih dana je lider ruske paravojne formacije Vagner Jevgenij Prigožin najavio da će napustiti položaj 10. maja zbog nedostatka municije, međutim iformacije govore o tome da ipak ostaju na istom mestu i nastavlja vojno dejstvo.

Gosti jutarnjeg programa Milana Vuković, politički analitičar Centar za društvenu stabilnost i Nikola Perišić, iz Centra za društvena istraživanja komentarisali su dešavanja na frontu u Ukrajini.

Milana Vuković, Nikola Perišić
foto: Kurir tv

Propagandni elementi su ključni smatra gost Perišić.

- Tačno je da je grad sravnjen sa zemljom i da ova propagandna dejstva traju sve vreme. Ukrajina čeka pomoć i priprema kontraofnazivu, a sa druge strane Rusija ne želi da dozvoli da izgubi u bici za Bahmut, jer ne želi da izgubi tako mali grad - kaže Perišić.

Vuković je takođe dala uvid u dejstvovanja Vagner grupe.

- Čitava priča Prigožina je predstava za javnost. Mogli smo da čujemo ono što je rekao novi komandant ruskih trupa u Ukrajini Sergej Surovikin da će njima biti dostavljena municija. Ono što smo mogli da ispratimo je da je možda Prigožin krenuo u ličnu kampanju i da on možda sebe vidi na predsedničkim izborima u budućnosti, ali te kritike nemaju osnova. Značaj Bahmuta nije u vojnom i strateškom smislu, nego u simboličkom. To je simbol ukrajinskog morala - smatra Vuković i dodaje:

Milana Vuković, Nikola Perišić
foto: Kurir tv

Sada se ukrajinska vojska i Vladimir Zelenski nalaze u rasokraku, ukoliko oni ne zadovolje očekivanje Zapada i kap koja će konačno preliti čašu, biće prestanak pomoći i rešavanje konflikta za pregovaračkim stolom.

Uloga Turske je trgovačka i oni "kalkulišu" na obe strane. Kako je rekao ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu, Turska je odbila da šalje vojnu pomoć Ukrajini.

01:00

Rusija Ukrajina

Perišiću je uloga Turske kao posrednika u ovom sukobu veoma zanimljiva.

- Turska je imala ogromne probleme. Predsednički parlamentarni izbori 14. maja, pokazali su da rejting Erdogana ne ide u najboljem smeru. Zahladnili su odnosi sa SAD i sa Grčkom. Takođe, vidimo da je Turska trebalo da posreduje u razgovoru oko protoka žitarica u Crnom moru. Sada se teže dolazi do bilo kojih dogovora. Turska nije uvela sankcije Rusiji i njena uloga u svetu je vrlo zanimljiva. Ona će ponuditi konkretna rešenja koja bi bila prihvatljiva i jednoj i drugoj strani - optimističan je Perišić.

Njegova sagovornica apostrofirala je još jednu zemlju kao bitan faktor rešavanja krize.

- Zanimljiva je uloga SAD koja Kinu karakteriše kao pristrasnu zemlju, jer nije otvoreno osudila Rusiju za agresiju, te je time pristrasna i ne može uticati na pregovaranje. Tu je opet licemerje političkog Zapada jer sebe smatraju za nepristrasnu državu, a podržavaju ukrajinsku stranu i vode zapravo rat sa Rusijom - rekla je Vuković.

Perišić je dao mišljenje o eventualnom neuspehu kontraofanzive.

- Na kraju su svi gubitnici u ekonomskom smislu. Kada to svi uvide, tada će se otvoriti pregovaranje. Mislim da to ne osećaju. Zima je bila najtoplija u istoriji, postojale su rezerve od ranije i ako se nastavi sukob uvidećemo šta je kriza - kazao je Perišić.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track