"ŠTA JE ČARLS REKAO VILIJAMU U TRENUTKU KADA GA JE POLJUBIO?" Direktor Kurir TV preneo atmosferu iz Londona: Oči mu bile pune suza
Ivan Kleut direktan prenos iz Londona sa ceremonije krunisanja, Foto: Kurir Televizija, Andrew Matthews / PA Images / Profimedia

kurir tv

"ŠTA JE ČARLS REKAO VILIJAMU U TRENUTKU KADA GA JE POLJUBIO?" Direktor Kurir TV preneo atmosferu iz Londona: Oči mu bile pune suza

Planeta -

Velika Britanija dobila je novog monarha, kralja Čarlsa Trećeg koji je krunisan pred zvanicama u Vestminsterskoj opatiji. On je 40. vladajući monarh koji je krunisan na tom mestu od 1066. godine.

Kralj Čarls, Krunisanje, krunisanje kralja Čarlsa, kruna
foto: AP/Phil Noble

Ivan Kleut, direktor spoljnih produkcija televizije Kurir, javio se uživo sa događaja i iz prvog lica ispričao šta se dešavalo u Velikoj Britaniji.

- Ovo je događaj koji se dešava jednom u životu. Biću možda grub i reći da je kralj Čarls možda i najstariji prestolonaslednik koji je seo za tron u 74. godini. Polemisalo se da će možda i odustati od tron i prepustiti to princu Vilijamu. Možda ćemo za 10, 20 godina ipak izveštavati o sličnim događajima - započeo je.

Ivan Kleut
foto: Kurir tv

Britanci vode računa o svojoj tradiciji i protokolarnosti, naglašava Kleut.

- Uprkos kiši koja je padala ceo dan, sve je proteklo u redu. Britanci vode računa o tradiciji i protokolarnosti. To su takve stvari o kojima mi i ne razmišljamo. Ono što je najbitnije je da su građani izašli i pozdravili svog kralja iako je ceo taj dan padala kiša. Uprkos kiši, ljudi su, i stari i mladi, i raznih nacionalnosti, bili prisutni i ne možete ostati ravnodušni kada vidite kako pristupaju ovoj ceremoniji - kaže Kleut.

Zna li se koliko je zemlju koštala ceremonija krunisanja i šta se o tome govori i piše? - zanimalo je voditeljku.

03:42

Šta je Čarls rekao Vilijamu u trenutku kada ga je prestolonaslednik poljubio?

- Prema prvim proračunima, cena ovog spektakla koštaće između 50 i 100 miliona funti. Prema kritičarima to nije dobra stvar, jer su troškovi života izuzetno skupi i u porastu. Velika Britanija se suočavala i sa štrajkovima i kritičari, najviše ta antimonarhistična struja smatra da ovo ne treba da ide na teret građana. Izvršena je anketa prema kojoj 51 odsto populacije ovde u Velikoj Britaniji smatra da to ne bi trebalo da plaćaju poreski obveznici... Što se tiče medijskih napisa, bilo je svega - kaže Kleut i pojašnjava.

- Sve što je moglo da se tiče samog krunisanja mediji su objavljivali i pratili su sve. Tako je, na primer, svi znamo za razdor unutar familije, Princ Vilijam i njegov brat Hari bili su na ceremoniji, a Megan Markl nije. Vilijam je morao a bude u prvom redu, jer je bio deo same ceremonije. Ovde su bili prisutni čitači govora tela, čitači sa usana da bi mogli da protumače šta je to što je Čarls rekao Vilijamu u trenutku kada ga je prestolonaslednik poljubio tokom samog krunisanja. Kažu da je rekao hvala, i oči su mu se napunile suzama - rekao je Kleut.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja