TOPOVSKO MESO: Rusija regrutuje radnike migrante iz Centralne Azije, nude im ubrzano državljanstvo i platu od preko 4.000 dolara
Foto: Shutterstock

tvrdnje britanskog ministarstva odbrane

TOPOVSKO MESO: Rusija regrutuje radnike migrante iz Centralne Azije, nude im ubrzano državljanstvo i platu od preko 4.000 dolara

Planeta -

Ruska vojska regrutuje radnike migrante iz centralne Azije da se bore u Ukrajini, izvestilo je 8. maja Ministarstvo odbrane Velike Britanije, dodajući da se to često dešava u džamijama i kancelarijama za imigraciju.

„ U kancelarijama za imigraciju, osoblje koje govori tadžički i uzbečki jezik rutinski pokušava da regrutuje migrante“, napisalo je ministarstvo u svom najnovijem obaveštenju.

Ministarstvo je citiralo izveštaj Radija Slobodna Evropa/Radio Sloboda u kojem se navodi da su ruski vojni regruti ponudili migrantima bonuse za registraciju od 2.390 dolara i plate do 4.160 dolara mesečno. Oni takođe nude radnicima brzi put do dobijanja ruskog državljanstva od šest meseci do godinu dana umesto uobičajenih pet godina.

Migranti privučeni visokim mesečnim platama i bonusima za prijavu verovatno se šalju na ukrajinske frontove „gde je stopa žrtava izuzetno visoka“, navodi se u ažuriranju.

Ministarstvo odbrane Velike Britanije: Rusija pojačava kampanju regrutacije u vojsku pozivajući se na "muški ponos".

Taj potez je deo napora ruskog Ministarstva odbrane da ispuni svoj cilj regrutacije 400.000 ljudi za rat Moskve protiv Ukrajine, dodalo je Ministarstvo odbrane Velike Britanije.

„Vlasti gotovo sigurno nastoje da odlože svaku novu otvorenu obaveznu mobilizaciju što je duže moguće kako bi svele na minimum domaće neslaganje.

Ruska služba RSE izvestila je 15. marta da će Ministarstvo odbrane Rusije 1. aprila započeti novu regrutnu kampanju sa ciljem da zaključi ugovore sa 400.000 profesionalnih vojnika. Kremlj je demantovao da je pokrenuo drugi talas mobilizacije, ali je bilo izveštaja da su vojni registri počeli da šalju pozive muškarcima u ruskim gradovima.

Krajem oktobra 2022. Putin i ruski ministar odbrane Šojgu su tvrdili da je mobilizacija za rat protiv Ukrajine završena, ali je ukaz o „delimičnoj mobilizaciji“ ostao na snazi.

Prema izveštajima ukrajinskog Generalštaba i Instituta za proučavanje rata, Kremlj je tajno nastavio mobilizaciju. Šef estonske obaveštajne službe Margo Grosberg rekla je da mobilizacija u Rusiji zapravo nikada nije prestala .

(Kurir.rs/Kyivindepedent)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track