SAVEZNICI POSTALI LJUTI PROTIVNICI! Šta danas slavi Moskva, a šta Evropa: Sagovornici Kurira uživo iz Moskve, Pariza i Brisela
Foto: Kurir Televizija, Dalibor Brlek / Panthermedia / Profimedia

9. maj

SAVEZNICI POSTALI LJUTI PROTIVNICI! Šta danas slavi Moskva, a šta Evropa: Sagovornici Kurira uživo iz Moskve, Pariza i Brisela

Planeta -

Rusija danas održava svoju godišnju paradu povodom “Dana pobede” na Crvenom trgu, uz posebno pojačane mere bezbednosti nakon niza napada dronom, uključujući i citadelu Kremlja, za koje Moskva okrivljuje Ukrajinu. Ipak nekoliko ruskih regiona je smanjilo događaje, navodeći zabrinutost da bi mogli da budu na meti proukrajinskih sabotera.

Gosti jutarnjeg programa, Vladimir Kokanović, predsednik Saveza Srba Slovenije, prof. dr Sergej Boljević, šef katedre patologije na Sečenovskom univerzitetu u Moskvi i Saša Pešić, novinar koji se uključuje iz Francuske dali su neke uvide u dešavanja u Rusiji.

Sewrgej Boljević, Vladimir Kokanović, Saša Pešić
foto: Kurir tv

Kako će se u Francuskoj obeležiti dan pobede, Pešić je objasnio kako je taj dan protekao u ovoj zemlji.

- Dan pobede je nazvan danom Evrope, radi poboljšavanja odnosa sa Nemačkom, a od 1981. godine, 8.maj je neradan dan u Francuskoj, a obeležava se tako što predsednik Francuske polaže venac neznanom junaku i pali vatru ispred Trijumfalne kapije. Najbolje se oslikava sve vešću koju je preneo Euronews gde je napisano "Makron sam vest publike". On je položio venac kod spomenika Šarl de Gola na Jelisejskim poljima, koja su bila prazna, ne zbog terorizma, već zbog protesta zbog penzio reforme. Ovo je izazvalo veliku pažnju javnosti - rekao je Pešić.

A kako Rusi obeležavaju "Otadžbinski rat", ispričao je Boljević nakon što je čestitao dan pobede nas fašizmom.

- Šta to Evropa ima da slavi, kada je ona bila deo tog fašizma, oni su izgubili taj rat kao fašisti? Sve će biti u redu ove godine, postoji neka opasnost od terorističkog napada, ali hajde da budemo realni ljudi. Parada će biti, možda u skraćenom vidu, ali će biti. Doći će državnici iz drugih zemalja, jer su Rusi od 1945. godine uvek slavili pobedu. Koliko ja imam informaciju sve je obezbeđeno - smatra Boljević.

02:20

Dan pobede u EU

Kokanović se izjasnio iz ugla Evrope, kroz period pandemije, pa rusko-ukrajinsku krizu i nemire u ovom periodu,.

- Korona, uloga Poljske, scene u samoj Francuskoj, ali i uloga Nemačke, smena ministra odbrane, ako ćemo tim nekim diplomatskim manirom govoriti postoji prostor da odnosi u Evropi budu još bolji, mi ne možemo to slaviti, budući da Srbija ima status kandidata za EU - kaže Kokanović.

Povodom Dana Evrope "Redakcija" je kontaktirala Evropski Parlament koji organizuje niz događaja kako bi obeležio ovaj istorijski dan ujedinjenja zemalja Evrope.

03:28

SAVEZNICI POSTALI LJUTI PROTIVNICI! Šta danas slavi Moskva, a šta Evropa: Sagovornici Kurira uživo iz Moskve, Pariza i Brisela

Delfina Kolard - zamenik portparola Evropskog Parlamenta razgovarala je u intervjuu sa novinarom Kurira Sašom Dobrijević.

Dala je uvid u važnost proslave ovog dana.

- Mislim da je Dan Evrope važan momenat, njime odajemo počast Šumanovoj deklaraciji, koji je baziran na dugoročnom miru i smatra se začetkom Evropske Unije. Danas živimo u izazovnom vremenu, ujedinjeni možemo da se suočimo sa svim izazovima, a zajedno smo jači. Glavna proslava je u Briselu - rekla je Kolard i prokomentarisala dešavanja u Parizu.

- Dan EU se slavi u svim zemljama članicama. Događaj će biti i u Parizu. Takođe će biti organizovan događaj 13. i 14. maja u Parizu i Strazburu. Ovo je evropski dan i momenat slavlja svih članica. Evropa je tu da se fokusira na rešenje i radi na tome da postane zelenija i digitalnija, na smanjenju siromaštva i fokusira se na radnike koji imaju veštine. Imamo članove parlamenta koji rešavaju te probleme, i to nas spaja. Danas će u Nemačkoj biti posebni događaj na kome će prisustvovati i nemački kancelar Olaf Šolc, koji će objasniti svoju viziju Evrope, a poruka je da Evropa spaja stanovnike svih članice zajedno - rekla je Kolard.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track