MAKRONU ĆEMO IŠČUPATI ZUBE: Prigožin poludeo pošto je francuska skupština proglasila Vagner terorističkom organizacijom I ZAPRETIO
Foto: AP, EPA/Laurent Cipriani Pool

razbesneo se

MAKRONU ĆEMO IŠČUPATI ZUBE: Prigožin poludeo pošto je francuska skupština proglasila Vagner terorističkom organizacijom I ZAPRETIO

Planeta -

Nacionalna skupština Francuske izglasala je u utorak odluku da se ruska paravojna jedinica Vagner proglasi terorističkom organizacijom.

Svi prisutni poslanici u parlamentu, ukupno njih 331, su glasali za rezoluciju, koja je neobavezujuća, a u njoj se poziva EU da uvrsti Vagner na listu terorističkih grupa i primeni zakonske mere sredstava kako bi se onemogućila finansijska aktivnost organizacije u Evropi.

EU je u aprilu prošle godine sankcionisala samog vođu Vagnera Jevgenija Prigožina, a poziv francuskog parlamenta ga je dodatno iznervirao.

Prigožin je u sredu, komentarišući tu odluku, direktno zapretio francuskom predsedniku Emanuelu Makronu.

Odgovarajući na pitanje ruskih novinara, Prigožin je tvrdio da je Vagner spašavao ljude u Centralnoj Africi od francuskih vojnika, gde je Vagner stekao snažno uporište i istisnuo prisustvo Francuske, koji su se domaćem stanovništvu „jednostavno rugali“.

„Klještima možemo da izvučemo pokvarene zube iz tih odvratnih usta. Možemo da izvadimo Makronove zube i, generalno, zube svima koji prosipaju bolesnu prljavštinu o Vagneru", dodao je Prigožin.

Francuski poslanici su u pozivu Uniji naveli da Vagnerovci "nisu samo plaćenici, već da kod njih postoji volja da se masakriraju civili radi političke dobiti, i da se destabilizuju institucije“. To je za portal Politiko rekao Benjamin Haddad, poslanik iz Makronove partije, uoči glasanja u utorak .

Vagnerovi plaćenici su preuzeli aktivnu ulogu u invaziji Kremlja na Ukrajinu u punom obimu uprkos tekućem javnom političkom sukobu između Prigožina i ruskih odbrambenih zvaničnika.

U novembru 2022. Prigožin je poslao čekić Evropskom parlamentu kao odgovor na to da zahtev nekih članova da Vagner označe kao terorističku organizaciju.

(Kurir.rs/Politico)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track