POLJACI IZBRISALI KALINJIGRAD: Biće zamenjen starim nazivom grada - Krolevic!
Foto: Profimedia

POLJACI IZBRISALI KALINJIGRAD: Biće zamenjen starim nazivom grada - Krolevic!

Planeta -

Ruski naziv Kalinjingrada u istoimenoj ruskoj enklavi između Poljske i Litvanije, nestao je s mapa i iz zvaničnih poljskih dokumenata.

Vlada u Varšavi objavila je danas da će ono biti zamenjeno starim poljskim nazivom tog grada - Krolevic.

Navodeći preporuku državne Komisije za nazive, poljski ministar za razvoj, Valdemar Buda, rekao je da će Kalinjingrad ponovo imati svoj stari poljski naziv Krolevic za istorijski i pruski grad Keningsberg.

"Ne želimo rusifikaciju Poljske i odatle naša odluka da Kalinjingrad i njegovu oblast nazovemo po našem jeziku", rekao je ministar Buda u zvaničnom saopštenju.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je odmah reagovao navodeći da se ne radi više o rusofobiji već da se u Poljskoj događaju "procesi koji su na granici ludila".

"To ne donosi ništa dobro za Poljsku, to nije samo neprijateljsko delovanje, već antagonizam", rekao je Peskov.

Grad koji je osnovan 1255, sve do 4. jula 1946. bio je poznat po germanskom imenu Kenigsberg (poljski Krolevic). Tokom istorije Kalinjingrad je bio značajan administrativni centar više država i oblasti, počev od Države Tevtonskog reda, preko Pruskog vojvodstva i Prusije, pa do nemačke pokrajine Istočne Pruske. Posle Drugog svetskog rata taj grad je ušao u sastav Sovjetskog Saveza kao Kalinjingrad u čast sovjetskog revolucionara i državnika Mihaila Kalinjina.

"Činjenica da je velikom gradu blizu naše granice dato ime Kalinjina, kriminalca suodgovornog za odluku o masovnom pogubljenju poljskiih zvaničnika u Katinu 1940, budi u Poljskoj negativna osećanja", rekao je ministar Buda.

Kurir.rs/B92

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track