PRONAŠLI OBVEZNICE POTOPLJENE PRE 18 GODINA U URAGANU KATRINA: Vlasnik preminuo, naslednici od države dobili četvrt miliona dolara
Foto: Shutterstock

sreća u nesreći

PRONAŠLI OBVEZNICE POTOPLJENE PRE 18 GODINA U URAGANU KATRINA: Vlasnik preminuo, naslednici od države dobili četvrt miliona dolara

Planeta -

Jedna porodica iz Lujzijane je bogatija za četvrt miliona dolara pošto je na tavanu pronašla oštećene obveznice koje su "preživele" uragan Katrinu, koji je pogodio jug SAD pre 18 godina.

Odneli su ofucane dokumente u kancelariju blagajnika Luizijane, gde su ih zvaničnici sastavili.

„Nikad se ne zna koliko vredna može biti zaturena imovina“, rekao je blagajnik Luizijane Džon Šroder u saopštenju za javnost.

„Dakle, obveznica na donosioca je obveznica poput opštinske obveznice ili bilo čega drugog što je izdato pre nego što su postojali kompjuteri“, dodao je on.

„Da bi fizičko ili pravno lice dobilo kamatu na obveznicu koju je kupilo, uz sertifikat obveznice su bili priloženi ovi kuponi. Bukvalno biste isekli kupon koji je imao datum i iznos, otišli biste sa tim ​​u banku na datum koji je naveden, i oni bi vam platili navedeni iznos. Tako ste dobijali kamatu na obveznice", objasnio je.

Uragan Katrina opustošio je grad 2005. godine, a poplave su ostavile banke, sve sefove i obveznice pod vodom.

Kada se voda povukla, vlasnik obveznica ih je sakupio i stavio ih na tavan i očigledno ih zaboravio. On je nedavno umro, a njegova porodica je pronašla papire dok je čistila njegovu kuću.

Bili su u komadima pošto su bili pod vodom, a zatim uskladišteni na toploma tavanu.

"Bili su u nedoumici šta da rade i neko je predložio da kontaktiraju našu kancelariju“, rekao je u saopštenju Džon Brusar, glavni investicioni direktor Trezora Luizijane.

novac, novac u rukama, dolari
foto: Shutterstock

Zvaničnici Odeljenja za nepotraženu imovinu predledali su obveznice i otkrili da je agent za plaćanje prijavio kupone i kamate, koje nisu isplaćene pre nego što su obveznice potopljene.

„Ovo je veoma redak slučaj kada smo dobili sve oštećene papirne obveznice“, rekao je Brusar.

„Raširili smo pocepane i naborane papire po konferencijskom stolu. Na kraju smo uspeli da uspešno uskladimo te obveznice sa našim evidencijama trezora, a značajna suma je isplaćeno naslednicima tih obveznica.”

(Kurir.rs/The New York Post)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track