MI NE NAPADAMO RUSKU TERITORIJU, MI OSLOBAĐAMO SOPSTVENU! Zelenski: Nemamo ni vremena, ni snage da napadne Rusiju, a ni oružja
Foto: ABACA / Abaca Press / Profimedia

UKRAJINA SPREMA KONTRAOFANZIVU

MI NE NAPADAMO RUSKU TERITORIJU, MI OSLOBAĐAMO SOPSTVENU! Zelenski: Nemamo ni vremena, ni snage da napadne Rusiju, a ni oružja

Planeta -

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je danas da njegova zemlja priprema kontraofanzivu koja je osmišljena da oslobodi oblasti koje je okupirala Rusija, a ne da napadne rusku teritoriju, javlja Asošiejted pres.

Na konferenciji za novinare sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom u Berlinu, Zelenski je rekao da je cilj Ukrajine da oslobodi teritorije unutar svojih međunarodno priznatih granica.

"Mi ne napadamo rusku teritoriju, mi oslobađamo sopstvenu legitimnu teritoriju", kazao je Zelenski i dodao da Ukrajina nema ni vremena, ni snage da napadne Rusiju, kao ni oružja na pretek, kojim bi to mogla da uradi.

To je njegova prva poseta Berlinu od početka rata u februaru prošle godine i dolazi dan nakon što je nemačka vlada objavila novi paket vojne pomoći Ukrajini vredan više od 2,7 milijardi evra, uključujući tenkove, protivvazdušne sisteme i municiju.

Zelenski je zahvalio Šolcu na političkoj, finansijskoj i vojnoj podršci Nemačke, rekavši da je ta zemlja sada druga, iza Sjedinjenih Američkih Država, u pružanju pomoći Ukrajini.

Šolc je rekao da Kijev može očekivati da će nemačka pomoć i dalje pristizati.

"Podržavaćemo vas koliko god bude potrebno", naglasio je on i dodao da je na Rusiji da okonča rat povlačenjem svojih trupa.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track