ELIMINISANA CELA RUSKA JURIŠNA LETAČKA GRUPA! Ukrajinci istog dana oborili dva helikoptera Mi-8 i dva aviona lovca Su-34 i Su-35
Foto: Shutterstock

UDARAC

ELIMINISANA CELA RUSKA JURIŠNA LETAČKA GRUPA! Ukrajinci istog dana oborili dva helikoptera Mi-8 i dva aviona lovca Su-34 i Su-35

Planeta -

Rat u Ukrajini se, po svemu sudeći, rasplamsava i gubici su sve veći na obe strane, dok se sve više govori o skorom početku ukrajinske ofanzive! Protekla subota će ostati upisana crnim slovima kao jedan od najgorih dana od početka sukoba što se tiče ruskog ratnog vazduhoplovstva.

PVO sistem

Naime, kako je preneo Rojters, pozivajući se na dnevnik Komersant, Ukrajinci su istog dana Rusima oborili dva borbena helikoptera i dva aviona lovca.

Radi se o helikopterima tipa "Mi-8", od kojih je jedan bio posebno modifikovan i opremljen za elektronsko izviđanje i ratovanje, a oboreni su još i borbeni avioni tipa "Su-34" i "Su-35"!

Mil, Mi 8
foto: Zorana Jevtić

Ruski dnevnik prenosi da je praktično eliminisana cela ruska jurišna letačka grupa koja je krenula u borbenu misiju u regionu Černigov.

- Prema preliminarnim podacima, trebalo je da avioni izvrše raketni i bombaški napad na ciljeve na istoku Ukrajine, dok su helikopteri poslati kao podrška uz eventualno angažovanje na izvlačenju pilota ukoliko avioni budu oboreni - navodi Rojters.

Drugi ruski mediji su preneli vesti o rušenju letelica, navodeći da nema podataka o uzroku njihovog pada. Agencija TASS je prenela da se avion "su-34" srušio nedaleko od gradića Klinci, koji je oko 40 kilometara od ukrajinske granice.

SU-34, Su-34, SU 34, Su 34, Suhoj 34, vojni avion
foto: EPA/MAXIM SHIPENKOV

Ostale letelice su pale u krugu od nekoliko desetina kilometara. Nekoliko ruskih vojnih blogera je objavilo snimke pada helikoptera, koji su se srušili nakon što su pogođeni projektilima. Ukrajinska strana nije iznela detalje o uspešno obavljenoj misiji, dok se na brojnim kanalima na Telegramu koji prate sukob spekuliše kako su ruske letelice oborene.

Su 35, Suhoj 35
foto: Ap 20 Jun 2013

Posle prvog obaranja helikoptera ruski blogeri su navodili da se radi o prijateljskoj vatri, ali nakon što su oborene još tri letelice, postalo je jasno da je u pitanju precizno izvršena operacija Ukrajinaca.

Podrška NATO

Spekuliše se da je mobilna PVO jedinica uz logističku podršku NATO postavila zasedu i ruske pilote uhvatila spuštenog garda na koridoru koji su oni često koristili za nalete i dejstva na istočnom frontu.

Popularni ruski vojni bloger Vojenij Osvedomitelj navodi da su Ukrajinci bliže frontu dovukli neki od PVO sistema koji su dobili od zapadnih zemalja i da su njim dejstvovali. Da situacija bude gora po rusku stranu, izgubljeni su životi sedmorice pilota i operatera.

Bez napada na teritoriju Rusije

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je juče u Berlinu da je cilj kontraofanzive koju njegova zemlja priprema da oslobodi teritorije koje je okupirala Rusija, a ne da napadne teritoriju te zemlje.

Olaf Šolc, Volodomir Zelenski, Vladimir Zelenskij
foto: EPA Clemens Bilan

On je tokom konferencije s nemačkim kancelarom Olafom Šolcom rekao da je cilj njegove zemlje da oslobodi teritorije unutar svojih međunarodno priznatih granica. Šolc je rekao Zelenskom da će Nemačka podržavati Ukrajinu "koliko god bude potrebno".

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track