DRAMA NA BALTIKU: Rusija podigla borbeni avion zbog približavanja francuskih i nemačkih letelica
Foto: AO / UK Ministry of Defence / RAF

DRAMA NA BALTIKU: Rusija podigla borbeni avion zbog približavanja francuskih i nemačkih letelica

Planeta -

Rusija je danas podigla borbeni avion Su-27, kako bi zaustavila francuske i nemačke patrolne letove koji ulaze u ruski vazdušni prostor.

Ruski lovac Su-27 ispratio je dva patrolna aviona NATO-a iznad Baltičkog mora, koji su se kretali ka ruskoj granici, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Kako se navodi u saopštenju, ruski radari iznad Baltičkog mora otkrili su danas dva vazdušna cilja koja se približavaju ruskoj državnoj granici.

"U cilju identifikacije vazdušnih ciljeva i sprečavanja narušavanja državne granice Ruske Federacije, u vazduh je podignut lovac Su-27 iz sastava PVO Baltičke flote. Posada ruskog lovca identifikovala je vazdušne ciljeve kao patrolni avion nemačke mornarice 3C Orion i patrolni protivpodmornički avion Atlantik-2 francuske mornarice", saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Ministarstvo je dodalo da se "posle skretanja stranih vojnih aviona sa državne granice Ruske Federacije, ruski lovac bezbedno vratio na matični aerodrom", kao i da je sprečeno kršenje državne granice Ruske Federacije.

Ministarstvo odbrane je podsetilo da je let ruskog lovca izveden u skladu sa međunarodnim pravilima za korišćenje vazdušnog prostora iznad neutralnih voda bez prelaska vazdušnih puteva i opasnog približavanja letelici strane države.

Kurir.rs/Telegraf

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja