SAVETNIK ZELENSKOG SMATRA DA RUSIJU ČEKA GRAĐANSKI RAT: Stotine Prigožina će stvarati NEREDE I HAOS, dok Putin gubi oreol svetosti
Foto: AP, AP Sergei Kholodilin, Shutterstock, Ilustracija

mihail podoljak o sudbini rusije

SAVETNIK ZELENSKOG SMATRA DA RUSIJU ČEKA GRAĐANSKI RAT: Stotine Prigožina će stvarati NEREDE I HAOS, dok Putin gubi oreol svetosti

Planeta -

Savetnik šefa kabineta predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog Mihail Podoljak smatra da Rusiju čeka građanski rat i preraspodela imovine i sfera uticaja, prenosi ukrajinska agenicja Unian.

Po njemu, ovaj proces je bio neizbežan, ali ga je rat protiv Ukrajine ubrzao.

"Nije da čekam građanski rat. To je nešto što će biti neizbežno, bez obzira na moje ili vaše ili nečje želje. Rusija je iznutra veoma trula zemlja. Oni nemaju dobar društveni ugovor, sve je izgrađeno na zabranama. Sve vreme treba da se zatežu šrafovi, na kojima će, pre ili kasnije, konci u svakom slučaju pući. A Rusija uvek ide ovim putem. To je standardni klasični put Rusije. U ovom slučaju rat u Ukrajini je samo ubrzao ove procese. Biće mnogo nemira. Mehanizam je već proradio i njega je pokrenula Ukrajina, kao država, kao oružana sila, kao saveznik evro- atlantskih zemalj“, smatra Podoljak.

On je naglasio da ruske „učvršćene institucije“ propadaju, a da je „era svetosti“ ruskog diktatora (predsednika Putina) prošla. Po njemu, ovaj i drugi faktori dovešće do građanskog rata u Rusiji.

"Konačno, lokalne elite počinju brzo da pljačkaju, zašto shvataju da će posle nekog vremena početi još jedna preraspodela imovine, uticaja i tako dalje“, napominje on.

Jevgenij Prigožin
foto: Printscreen/Meduza

Govoreći o tome ko će stajati iza nereda, savetnik napominje da to neće biti samo lider Vagnera Jevgenij Prigožin, već i „desetine ljudi poput njega“.

"Ovi procesi su nepovratni i postepeno jačaju, ključaju. Hoće li ovde biti samo Prigožin? Biće stotine nereda na različitim teritorijama, koji će se u jednom trenutku spojiti u nekontrolisani proces", siguran je Podoljak.

Ekspert nemačkog izdanja BILD Julian Ropke takođe smatra da posle smrti ili ostavke Vladimira Putina neće biti mirnog prenosa vlasti u Ruskoj Federaciji – već da će njegovi sadašnji saradnici (ministar odbrane Sergej Šojgu, šef Gasproma Aleksej Miler, lider Vagnerov PMC Jevgenij Prigožin) pokrenuti borbu za vlast.

Prema anketi Atlantskog saveta, značajan deo vodećih eksperata za spoljnu politiku smatra da je kolaps ili raspad Rusije moguć, posebno zbog „revolucije, građanskog rata ili političke dezintegracije“.

A ukrajinski ministar odbrane Aleksij Reznikov veruje da će se Rusija posle rata raspasti na nacionalne, nezavisne celine bez prinude.

(Kurir.rs/Unian.net)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track