KRITIKOVALI RAT: Sud u Moskvi naredio hapšenje dvojice uglednih umetnika, istaknutog filmskog producenta i pozorišnog režisera
Foto: Profimedia

napustili rusiju

KRITIKOVALI RAT: Sud u Moskvi naredio hapšenje dvojice uglednih umetnika, istaknutog filmskog producenta i pozorišnog režisera

Planeta -

Sud u Moskvi naredio je hapšenje istaknutog filmskog producenta Aleksandra Rodnjanskog i pozorišnog reditelja Ivana Viripajeva zbog "širenja lažnih informacija" o ruskoj vojsci.

Prvo sudsko ročište protiv Rodnjanskog i Viripajeva održano je 27. aprila, ali sud to nije objavio do danas.

Pres-služba suda je saopštila da će Rodnjanski i Viripajev koji su izvan Rusije, biti pritvoreni kada ruske vlasti uspeju da ih privedu ili kada budu izručeni. Ruski ministar unutrašnjih poslova je dodatno stavio Viripajeva na saveznu poternicu.

Rođeni Kijevljanin Rodnjanski je poslednjih decenija među najuticajnijim ličnostima ruske kinematografije. On je napustio Rusiju posle početka njene invazije na Ukrajinu u februaru 2022. godine i više puta je otvoreno govorio protiv rata.

U oktobru 2022. godine Ministarstvo pravde Rusije je proglasilo Rodnjanskog za "stranog agenta".

Popularni dramski pisac, reditelj i glumac Viripajev godinama živi i radi u Varšavi i takođe je javno govorio protiv ruske invazije na Ukrajinu.

Otkako je Putin poslao trupe u Ukrajinu u februaru 2022. godine, vlasti su pokrenule obračun s protivnicima, nezapamćen od sovjetske ere.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja