"AMERIKANCI KORISTILI SOVJETSKE RAKETNE MOTORE?!" Analititičari o super obračunu Kinžala i Patriota: Sledeća faza je rat za KOSMOS
Foto: AP Alexander Zemlianichenko, EPA / Atef Safadi

rat u ukrajini

"AMERIKANCI KORISTILI SOVJETSKE RAKETNE MOTORE?!" Analititičari o super obračunu Kinžala i Patriota: Sledeća faza je rat za KOSMOS

Planeta -

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da su ruske vazduhoplovne snage hipersoničnom raketom „kinžal” uništile sistem protivvazdušne odbrane američke proizvodnje „patriot” koji je bio razmešten na širem području Kijeva. Portparol Vazduhoplovstva Oružanih snaga Ukrajine Jurij Ignat izjavio je da je nemoguće uništiti PVO sistem „patriot” jednim udarom rakete Kinžal.

U jutarnjem programu Kurir televizije ovo saopštenje i situaciju na ukrajinskom ratištu komentarisali su prof. dr Dragan Radenović i Aleksandar M. Gajić, iz Centra za društvenu stabilnost.

kinzal
foto: Kurir teleivizija

- Očigledno da je istina da tu nema nikakvog odnosa prema Ukrajini već prema ratu koji je u velikoj meri propagandni, ali naravno i realni i vodi se pre svega između Rusije i Sjedinjenih Američkih Država. Između njihovih vojno proizvodnih kompleksa. Moj dobar prijatelj je radio u proizvodnji američkih raketa, a bio je specijalizovan za motore - rekao je Radenović i dodao:

- Ono što je glavni problem raketa koje se proizvode u Americi su upravo motori tj. ono što doveze bojevu glavu do cilja. Patriot se pokazao relativno uspešnim u događanjima na Bliskom istoku, a kinžal je raketa sasvim drugog značaja i oblika. Rusi nikakvog problema nemaju sa motorima. Čak su Amerikanci u bliskoj prošlosti koristili sovjetske pogone na raketama proizvedene 60-ih godina.

Kinžal, Kindžal, hipersonična raketa
foto: EPA / ALEXEI DRUZHININ / Sputnik/ Kremlin

Konstatovao je da kako kaže ne postoji više integrisani kolektivni zapad, već samo Sjedinjene Američke Države kao i da je po njegovom mišljenju ono što će uslediti kosmički rat između Rusije i SAD:

- Ono što bi moglo da bude sledeće jeste da kosmos postane predmet ratovanja. Rusi su tamo stigli malo ranije. U tom kontekstu napominjem da je Rogozin u svojoj jučerašnjom izjavi potvrdio da je odlazak Amerikanaca na mesec sedamdesetih godina bio laž što unosi bitnu dimenziju u komičko ratovanje.

kinzal
foto: Kurir teleivizija

Gajić je ocenio da se u slučaju Kinžala i Patriota radi o nadmetanju ruskog i američkog proizvodno vojnog kompleksa, kao i da je sledeća na redu Amerika:

- Mi imamo dva super majstora u ratovanju informacijama i dezinformacijama. To su Rusija i Sjedinjene Američke Države. Obe sile imaju veliko iskustvo u tome još iz hladnog rata. Mislim da je trenutno na delu demonstrcija dva proizvodna pogona. Pokazuju i jedni i drugi: "Mi imamo ovo, a mi imamo ovo!" Imate s jedne strane Patriot, a sa druge Kinžal. Rusi pokušavaju da pokažu snagu Kinžala. Sada su Amerikanci na potezu. Putin je još 2018. godine predstavio kinžal i ceo taj hipersonični sistem. Mislim da sada Amerikanci imaju reč.

03:07

AMERIKANCI KORISTILI SOVJETSKE RAKETNE MOTORE?! Analititičari O KLJUČNOJ razliku između Kinžala i Patriota SLEDI KOSMIČKI RAT?

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track