SNAŽAN ZEMLJOTRES U TIHOM OKEANU: Jačina potresa 7,7 stepeni, stanovništvo evakuisano zbog cunamija, OVO OSTRVO je najugroženije!
Foto: EPA

opasno

SNAŽAN ZEMLJOTRES U TIHOM OKEANU: Jačina potresa 7,7 stepeni, stanovništvo evakuisano zbog cunamija, OVO OSTRVO je najugroženije!

Planeta -

Snažan zemljotres magnitude 7,7 pogodio je danas oblast u Tihom okeanu jugoistočno od Nove Kaledonije, gde je zbog opasnosti od cunamija stanovništvo evakuisano dalje od obala.Manji plimni talasi, do pet metara, stigli su i do obala Vanuatua.

Vanuatu, Fidži, Novi Zeland, Nova Kaledonija i Kiribati u stanju su visoke pripravnosti nakon što je zemljotres pogodio more u blizini ostrva Lojalti

Zemljotres je bio na dubini od 37 kilometara i 333,8 kilometara od obale, saopštio je Američki institut za geofiziku.

Pacifički centar za upozorenje na cunami procenio je da je moguće da dođe do cunamija u radijusu od 1.000 kilometara oko epicentra.

„Ne postoji kopnena opasnost po australijsko kopno ili australijske teritorije“, navodi se u saopštenju Biroa za meteorologiju.

Talas bi pogodio ostrvo Lord Hau oko 16.15 po lokalnom vremenu ako bi došlo do cunamija, saopštio je biro.

Australija
foto: Printscreen

Ostrvo Lord Hau se nalazi 600 km direktno istočno od Port Mekuori, sa populacijom od 382 ljudi. Ostrvo ima stroga ograničenja u pogledu broja turista koji tamo mogu da borave, primajući samo 400 u svakom trenutku.

Potencijalne pretnje cunamijem takođe su objavljene za Vanuatu, Fidži i Novu Kaledoniju, izvestio je Pacifički centar za upozorenje na cunami.

Za Vanuatu su bili mogući talasi do tri metra. Nacionalna agencija za upravljanje vanrednim situacijama Novog Zelanda još uvek procenjuje da li postoji pretnja od cunamija.

Geološki zavod Sjedinjenih Američkih Država (USGS) upozorio je da talasi mogu dostići visinu i do jednog metra duž nekih obala Vanuatua. Ranije su nagovestili da bi mogli da udare u obalu na visini od tri metra, pre nego što su smanjili prvobitnu procenu.

Manji talasi su se očekivali na Fidžiju, Kiribatiju, Papui Novoj Gvineji, Guamu i udaljenim novozelandskim ostrvima Kermadek. Upozorenje na cunami izdao je američki sistem za upozorenje na cunami objašnjavajući da će pogođene obale doživeti "opasne" uslove.

Najmanje jedna plaža evakuisana je u Novoj Kaledoniji nakon što su zabeleženi talasi cunamija od osam centimetara, rekao je vladin zvaničnik. Nacionalna kancelarija za upravljanje katastrofama Vanuatua pozvala je meštane da potraže sigurnost na višim mestima i da se evakuišu iz priobalnih područja.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track