EKSPLOZIJE NOĆAS POTRESALE KIJEV: Rusija napala dronovima kamikazama, delovi oborenih letelica izazvali štete i požare (VIDEO)
Foto: Printscreen Twitter

noćni napad

EKSPLOZIJE NOĆAS POTRESALE KIJEV: Rusija napala dronovima kamikazama, delovi oborenih letelica izazvali štete i požare (VIDEO)

Planeta -

U noći između petka i subote, 20. maja, odjeknule su eksplozije u Kijevu i Kijevskoj oblasti tokom napada Rusije bespilotnim letelicama. Snage ukrajiske protivvazdušne odbrane su obarale ruske, a istovremeno je pad njihovih delova doveo do požara i veće štete u nekoliko okruga prestonice, navodi ukrajinski portal Obozrevatel.

Meštani su čuli eksplozije posle jedan sat ujutr, a kijevska oblasna vojna uprava je potvrdila pretnju ruskog napada dronovima i ukazala na rad PVO.

- Prijetnja od napada dronovima! Snage PVO rade.Vodite računa o svojoj sigurnosti - ostanite u skloništima, pozvalo je odjeljenje.

Prvo je primećeno da su ukrajinski branioci neba delovali oko vazdušnog prostora prestonice, međutim, usled pada delova letelica, izbio je požar na krovu devetospratnice u Dnjeparskom okrugu u Kijevu.

Gradonačelnik glavnog grada Vitalij Kličko dodao je da je požar izbio na krovu jednog od stambenih kompleksa .

Pored toga, zabeležen je pad fragmenata neprijateljskih ciljeva na nekoliko ulica u Darnjickom i Solomjanskom okrugu Kijeva .

Oko 05:00, načelnik Kijevske gradske vojne uprave Sergej Popko izneo je detalje masovnog ruskog napada na ukrajinsku prestonicu 11. od početka meseca .

- Neprijatelj svim silama pokušava da nanese štetu ključnim objektima u Kijevu i istovremeno iscrpi resurse naše PVO. Osim toga, na ovaj način nastoje da civilno stanovništvo drže u dubokoj psihičkoj napetosti. Zbog toga gotovo svakodnevno napadaju Kijev iz vazduha. Konkretno, u maju Kijevljani nisu čuli sirene za vazdušni napad samo četiri dana, naglasio je on.

Prema njegovim rečima, agresor je ove noći ponovo izveo masovni napad dronovima. Ranije su korišćeni iranski Šahedi, ali su svi otkriveni vazdušni ciljevi uništeni snagama i sredstvima naše PVO .

Branioci nisu dozvolili neprijateljske udare na Kijev, ali je usled padavina došlo do požara i materijalne štete, na sreću, bez žrtava:

– u Dnjeparskom okrugu zapalila se stambena zgrada, požar je ugašen;

– u okrugu Darnitskij su oštećenje zgrade servisne stanice i parkirani automobili

– oštećeni su prozori na stambenoj zgradi u Pečerskom okrugu

- oštećena je kolovozna površina i motorna vozila u Solomjanskom okrugu .

U noći 19. maja čule su se eksplozije ne samo u Kijevu , već iu Krivom Rogu, kao i u Kijevu, Černigovu, Nikolajevu i Hmeljničkom regionu.

U regionima i glavnom gradu aktivirani su sistemi PVO. Na nebu iznad nekoliko regiona, branioci su oborili tri neprijateljske rakete i 16 jurišnih dronova.

(Kurir.rs/Obozrevatel)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track