ZAKON STUPA NA SNAGU TAČNO ZA GODINU DANA: Svaki automobil registrovan u EU moraće da ima ugrađen NOVI MONITOR
Foto: Shutterstock

obavezno

ZAKON STUPA NA SNAGU TAČNO ZA GODINU DANA: Svaki automobil registrovan u EU moraće da ima ugrađen NOVI MONITOR

Planeta -

Svako vozilo registrovano u EU moraće od 7. jula 2024. godine obavezno da ima ugrađen novi monitor.

Uredba 2019/2144, kako navode nemački mediji, podrazumeva da svako vozilo ima ugrađenu takozvanu crnu kutiju koja prikuplja i skladišti niz podataka: brzinu, broj obrta motora, ugao upravljanja, ponašanje vozila pri kočenju, položaj vozila, nagib vozila, rad sigurnosnih sistema...

- Monitor (EDR) je namenjen da prikuplja anonimne podatke o vožnji iz vozila u slučaju saobraćajne nesreće - objašnjava nemačko savezno ministarstvo saobraćaja.

Rezultati bi trebalo da pomognu u istraživanju nesreća i dovedu do boljih sigurnosnih pomoćnika u automobilima. Nakon nesreće podaci za sada ostaju u automobilu i mogu da se očitaju posebnim uređajima. Prema pisanju čuvenog nemačkog auto-moto kluba (ADAC) suverenost nad podacima leži na vozaču, međutim, postoji jedno ograničenje.

ADAC
foto: ADAC

- Sud ili državno tužilaštvo mogu da angažuju veštaka za očitavanje podataka iz monitora kako bi se tokom građanskog ili krivičnog postupka utvrdilo kako je došlo do nesreće - navode nemački mediji.

Sistem, međutim, nije namenjen da zameni klasično stručno mišljenje. Uostalom, nesreća često uključuje više od jednog učesnika u saobraćaju, a njihovi se podaci naravno ne skladište u EDR drugog automobila.

Prema EU, "snimanje podataka povezanih s događajima" podrazumeva sistem "koji služi isključivo za beleženje i skladištenje kritičnih parametara i informacija povezanih s nesrećom neposredno pre, tokom i neposredno nakon udara". To znači da se podaci mere kontinuirano, ali se trajno skladište samo ako senzori automobila registriraju odgovarajući "događaj" (tj. nesreću).

Vozači zato ne treba da brinu da će njihove rute i navike biti špijunirane.

Na teritoriji EU, podsetimo, odobren je i zakon koji će znatno suziti mogućnost izbora automobila, ali i doneti veće troškove. Ministri energetike zemalja Evropske unije odobrili su zakon kojim se od 2035. godine odobrava samo registracija automobila koji ne emituju gasove štetne po klimu.

(Kurir.rs/Feniks magazin)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track