BRITANSKI PREMIJER NA SAMITU G7: Kina predstavlja najveći izazov našeg doba, izazov za globalnu bezbednost i prosperitet
Foto: EPA/Tolga Akmen

upozorenje

BRITANSKI PREMIJER NA SAMITU G7: Kina predstavlja najveći izazov našeg doba, izazov za globalnu bezbednost i prosperitet

Planeta -

Riši Sunak, premijer Velike Britanije, izjavio je na samitu Grupe sedam najrazvijenijih industrijskih zemalja da Kina predstavlja "najveći izazov našeg doba".

Sunak je upozorio da Kina predstavlja izazov za globalnu bezbednost i prosperitet.

Samit, Japan, G7, Samit G7
foto: EPA Franck Robichon Pool

Svetski poredak

On je kazao da je Kina jedina "zemlja koja ima i sredstva i nameru da preoblikuje svetski poredak":

- Kina predstavlja najveći izazov našeg doba za globalnu bezbednost i prosperitet. Oni su sve autoritarniji kod kuće i asertivni u inostranstvu. Ovde se radi o uklanjanju rizika, a ne o razdvajanju - rekao je Sunak.

Na pitanje da pojasni ovu frazu, on je dodao:

- Radićemo zajedno dok G7 i druge zemlje ne budu sigurni da možemo da se oslobodimo rizika i ranjivosti lanaca snabdevanja koji dolaze iz Kine, da preduzmemo korake neophodne da se zaštitimo protiv neprijateljskih ulaganja, i to na način koji ne oštećuje nijednu stranu - rekao je Sunak na kraju samita u Hirošimi.

Sunak je poručio i da će Britanija i druge zemlje članice G7 težiti zajedničkom pristupu za smanjenje izazova, a ne za podele.

Bez kredibiliteta

Usledio je brz odgovor iz ministarstva spoljnih poslova u Pekingu, koje je u saopštenju postavilo pitanje kredibiliteta članica G7:

- Međunarodna zajednica neće dozvoliti da Grupa sedam, kojom dominira Amerika, odlučuje o svim svetskim pitanjima. Kina nikad neće prihvatiti takozvana pravila koja uvodi manjina. Ne prihvatamo podelu sveta po ideologijama. Ovo jednostavno pokazuje koliko malo međunarodni kredibilitet znači Grupi sedam - navodi se u saopštenju.

Generalni sekretar UN apelovao: Izbeći blokovsku podelu sveta

Oglasio se i Antonio Guteres, generalni sekretar Ujedinjenih nacija, koji je pozvao zemlje članice G7 da se uzdrže od podele sveta na blokove u stilu Hladnog rata:

Antonio Gutereš
foto: EPA / WAEL HAMZEH

- Verujem da je veoma važno izbeći podelu sveta na dva dela i veoma je važno stvoriti mostove za ozbiljne pregovore - rekao je on.

Guteres je u više navrata upozoravao na novi hladni rat između zapadnih nacija i Kine poslednjih godina, nazivajući različite ekonomske, političke i vojne interese obe strane "velikim lomom". Kina je prekinula saradnju sa SAD o pitanju klimatskih pitanja kao odgovor na posetu tadašnje predsednice Predstavničkog doma Nensi Pelosi Tajvanu u avgustu 2022, a američki predsednik Bajden zapretio je vojnom akcijom ako Peking pokuša da ponovo preuzme kontrolu nad ostrvom.

(Kuri.rs/A.Petrović)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track