NI PUTIN NI ZELENSKI NE ŽELE MIR Predsednik Brazila uveren da je kraj sukoba u Ukrajini još daleko OBOJICA MISLE DA ĆE DOBITI RAT
Foto: AP Mikhail Klimentyev, AP Carl Court, EPA Andre Borges

neuobičajeno otvoren

NI PUTIN NI ZELENSKI NE ŽELE MIR Predsednik Brazila uveren da je kraj sukoba u Ukrajini još daleko OBOJICA MISLE DA ĆE DOBITI RAT

Planeta -

Brazilski predsednik Luiš Inasio Lula da Silva izrazio je danas nezadovoljstvo zbog toga što nije imao odvojeni sastanak sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim na samitu G7 u Japanu, kako je bilo planirano.

Zelenski, koji je dobio nova obećanja o vojnoj opremi, kao i diplomatsku podršku zemalja G7 u Hirošimi, bio je zatražio da razgovara direktno sa svojim brazilskim kolegom, uzdržanom u osudi ruske invazije.

Međutim, Zelenski i Lula da Silva nisu uspeli da se sastanu, kako su rekli, zbog preopterećene agende.

Lula da Silva je danas na konferenciji za novinare izjavio da nije bio "razočaran" zbog propuštenog sastanka, kako je rekao Zelenski.

Lula da Silva, Luis Inasio Lula da Silva
foto: AP/Eraldo Peres

"Nisam bio zadovoljan, jer bih želeo da se sastanemo i razgovaramo", rekao je brazilski predsednik i podvukao da je "Zelenski odrasla osoba i da zna šta radi".

Lula je izrazio uverenje da ni Zelenski ni ruski predsednik Vladimir Putin ne žele mir.

"Za sada su obojica uvereni da će dobiti rat", naveo je brazilski predsednik.

Brazil, koji nije uveo ekonomske sankcije Rusiji i nije pristao da isporučuje Kijevu municiju, pokušava da se pozicionira, poput Kine i Indonezije, kao posrednik.

Lula da Silva je prošlog meseca u Pekingu rekao da SAD treba da prestanu da "podstiču rat" u Ukrajini i da bi Evropska unija trebalo da "počne da priča o miru".

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track