RUSI SPREMILI ČETIRI KLJUČNE TAČKE ODBRANE U UKRAJINI: Protivtenkovski i kružni rovovi, minska polja i teška artiljerija... PAKAO!
Foto: Printscreen/ Twitter

RUSI SPREMILI ČETIRI KLJUČNE TAČKE ODBRANE U UKRAJINI: Protivtenkovski i kružni rovovi, minska polja i teška artiljerija... PAKAO!

Planeta -

Analitičari vojnog istraživačkog centra u Londonu sproveli su veliko istraživanje ruske vojske i zaključili da je u pitanju koordinisana i organizovana oružana snaga, ona koja je posebno jaka u defanzivi.

Kao takva, ruska vojska sada predstavlja mnogo ozbiljnijeg protivnika za Ukrajinu koja se sprema da pokrene svoju dugoočekivanu kontraofnazivu, i to uz pomoć oružja koje je dobila od Zapada.

U jeku očekivanja ovog napada, BBC je objavio satelitske snimke koji pokazuju četiri ključne tačke odbrane, koje je Rusija izgradila, pripremajući se za napad. Snimci su pružili uvid u to šta Rusija očekuje od kontraofanzive i kakvu odbranu ukrajinske trupe mogu da očekuju.

Krim

Rusija je Krim, nekada poznat kao odmaralište, zauzela 2014. godine. Sada je, umesto suncobrana i ležaljki, obala, duga 25 kilometara, poprište odbrambrenih struktura koje je postavila ruska vojska.

Duž obale postavljeni su „zmajevi zubi“, betonski blokovi u obliku piramide, dizajnirani tako da mogu da blokiraju tenkove i druga vojna vozila. Iza tih blokova postavljeni su rovovi sa bunkerima koji obezbeđuju zaštitu od nadolazećih napada.

Neki vojni analitičari su ocenili da su ova obalska „utvrđenja“, verovatno samo mera predostrožnosti, a ne znak da Rusija očekuje da će biti napadnuta sa mora, pošto Ukrajina ima malo pomorskih kapaciteta. Analitičarka Lejla Gest ocenila je da su obalska utvrđenja formirana kako bi odvratila Ukrajinu da napadne Krim preko mora.

BBC je uspeo da identifikuje još tri ključna mesta – dva grada i auto-put.

Tokmak

Mali grad Tokmak leži na ključnoj ruti na jugoistoku zemlje koju ukrajinske snage verovatno žele da iskoriste kako bi „odsekle“ Krim od drugih teritorija koje su pod ruskom kontrolom.

Bilo je izveštaja da su ukrajinski civili iseljeni kako bi se grad pretvorio u vojnu tvrđavu. To bi vojnicima omogućilo pristup zalihama i bazi.

Satelitski snimak je pokazao da je mreža rovova u dve linije iskopana severno od Tokmaka, pravca iz kojeg bi Ukrajina morala da napadne. Iza ovih rovova izgrađena su utvrđenja oko grada, sa tri nivoa, jasno vidljiva na satelitskom snimku.

Izgrađen je i „protivtenkovski jarak“. Oni su obično duboki najmanje 2,5 metara i dizajnirani kao zamka za neprijateljske tenkove. Iza rova je nekoliko redova betonskih blokova i još jedan red rovova. Ipak, ukrajinske snage će verovatno da se suoče sa novim zamkama.

Velika je verovatnoća da su na tom mestu postavljene i mine, što je potvrdio i Mark Kancijan iz Centra za strateške i međunarodne studije.

„Minska polja su standardni deo svake odbrane i Rusi su ih intenzivno koristili tokom rata s tim da će sada biti bolje sakrivene i tako usporiti ukrajinske napade“, kazao je on.

Auto-put E105

Linija tih protivtenkovskih rovova sada prolazi duž 35 kilometara duge deonice glavnog auto-puta E105, zapadno od Tokmaka.

Ovaj put je strateški važan, jer povezuje Melitopolj koji drži Rusija na jugu sa severnim gradom Harkovom, koji drži Ukrajina. Strana koja kontroliše ovaj autoput može lako da se kreće tom regijom bez straha od iznenadnog neprijateljskog napada.

Ako ukrajinske snage pokušaju da iskoriste ovaj put, Rusija će verovatno da upotrebi tešku artiljeriju.

„Cilj ruske odbrane je da potisne neprijatelja sa puteva i tako ga uspori“, kaže Kancijan. Sledeća „stanica“ je selo severno od Marijupolja.

Rivnopolj

Luka Mariupolj ima strateški položaj između ruskih okupiranih teritorija na istoku i Krima na jugu. Takođe je postao simbol otpora ruskoj invaziji, jer je ukrajinska vojska uspela da izdrži mesece dok je grad bio opkoljen.

S obzirom na to da Rusija očekuje da će Ukrajina ponovo da pokuša da preuzme grad, BBC je obratio pažnju na teritoriju koja okružuje grad i tad su otkriveni kružni rovovi.

Smešten u blizini ovog malog sela, oko 55 kilometara severno od Marijupolja, svaki kružni rov ima humke u sredini, verovatno za skladištenje oružja i zaštitu vojnika.

Kružni rovovi omogućavaju vojnicima da se zaklone od napada iz bilo kog pravca, jer nema drugih vidova zaštite, kao što su brda i reke.

Analitičar Aleksandar Lord smatra da će Rusi verovatno pokušati da usmere ukrajinske snage na određene rute koje su minirane i unapred pripremljene za napad.

Ovi snimci su pokazali očiglednu odbranu, ali, možda je sve ovo ipak samo deo ruskog plana.

Kurir.rs/Nova

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track