BORBE U REGIONU BELGORODA JOŠ TRAJU: Rusi saopštavaju da je u toku "nastavak akcije čišćenja", stanovništvo EVAKUISANO
Foto: Printscreen Twitter

upad diverzanata iz ukrajine

BORBE U REGIONU BELGORODA JOŠ TRAJU: Rusi saopštavaju da je u toku "nastavak akcije čišćenja", stanovništvo EVAKUISANO

Planeta -

Najmanje osam osoba je povređeno u napadima na Belgorodsku oblast Rusije koji su izvršeni ponedeljak, rekao je tamošnji guverner Vjačeslav Gladkov na svom Telegram kanalu, prenose RIA Novosti.

Belgorod je tokom noći pogođen napadima bespilotnih letelica. Gladkov je naveo da su bespilotne letelice pogodile dve kuće u gradu Grejvoron — mestu ranijeg napada koji su preuzeli proukrajinski ruski dobrovoljci.

„Kuće su se zapalile nakon što su eksplozivne naprave bačene sa bespilotne letelice“, rekao je Gladkov.

U selu Borisovka eksplozivne naprave su bačene sa dronova na upravnu zgradu i kuću u dva odvojena napada.

Guverner je rekao da nema prijavljenih žrtava ni u jednom incidentu sa dronovima.

Grupe pod nazivom "Legija slobode Rusije" i "Ruski dobrovoljački korpus" preuzele su odgovornost za napad. Grad Grajvoron i susedna sela bili su podvrgnuti minobacačkoj vatri iz Ukrajine, a zatim je grupa diverzanta ušla u okrug.

Trenutno se u tom području još vode borbe, a ruske snage radie na potiskivanj diverzanata u, kako je rečeno, "kontraterorističkoj operaciji".

Snage bezbednosti nastavljaju sa čišćenjem u Grajvoronskom okrugu Belgorodske oblasti, gde je prodrla ukrajinska diverzantsko-izviđačka grupa, naveo je Gladkov.

„O situaciji u Grajvoronskom okrugu. Ministarstvo odbrane nastavlja da čisti teritoriju zajedno sa agencijama za sprovođenje zakona. Ali za sada apelujem na stanovnike Grajvoronskog okruga, koji su privremeno napustili svoje domove“, napisao je na Telegramu.

Prema njegovim rečima, u selima u koja su upali diverzanti mogu se nalaziti još dva ranjena civila.

"Snage bezbednosti do sada nisu uspele da dođu do njih. To je od jutra zadatak broj jedan. Nadam se da ćemo uspeti da ih evakuišemo u najkraćem mogućem roku i dopremimo u zdravstvenu ustanovu", dodao je Gladkov. .

On je naveo i da je 82-godišnja žena umrla tokom evakuacije, dok je bila u autobusu sa sinom i snahom. Uzroci smrti se utvrđuju.

Potparol Kremlja Dmitrij Peskov je juče saopštio da je svrha sabotaže je pokušaj Kijeva da umanji politički efekat gubitka Artemovska (Bahmuta)

Andrij Jusov, predstavnik ukrajinske odbrambene obaveštajne agencije je potvrdio da diverzantsku grupu čine ruski državljani. Prema njegovim rečima, napad je izvela grupa koja je „deo odbrambenih i bezbednosnih snaga“ u Ukrajini, ali koja deluje kao „nezavisni subjekti“.

(Kurir.rs/RIA Novosti)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track