RUSI TVRDE DA JE UNIŠTENO 70 DIVERZANATA Ministarstvo: "Nacionalisti su poraženi" LEGIJA SLOBODA RUSIJE: Nastavljamo oslobađanje
Foto: Shutterstock

borbe u belgorodskoj oblasti

RUSI TVRDE DA JE UNIŠTENO 70 DIVERZANATA Ministarstvo: "Nacionalisti su poraženi" LEGIJA SLOBODA RUSIJE: Nastavljamo oslobađanje

Planeta -

Ruska vojska je likvidirala ukrajinske nacionaliste koji su izvršili invaziju na oblast Belgoroda, saopštilo je Ministarstvo odbrane, prenela je agencija RIA Novosti.

„Kijevski režim je, pošto je pretrpeo poraz u gradu Artemovsku, nastavio da sprovodi terorističke akcije protiv civilnog stanovništva. Dana 22. maja, nakon intenzivnog artiljerijskog granatiranja međunarodnog punkta Kozinka, kao i niza drugih civilnih objekata u Grajvoronskom okrug Belgorodske oblasti, jedinica ukrajinske nacionalističke formacije izvršila je invaziju na teritoriju Rusije“, navodi se u saopštenju.

Tokom kontraterorističke operacije, avijacija, artiljerija i jedinice koje su pokrivale državnu granicu Zapadnog vojnog okruga blokirale su i porazile nacionaliste. Njihovi ostaci su vraćeni na teritoriju Ukrajine , gde su nastavili da pucaju na njih sve dok nisu potpuno eliminisani", dodao je vojni resor.

"Legija i RDK nastavljaju sa oslobađanjem Belgorodske oblasti"

U međuvremenu , Legija „Sloboda Rusije“ saopštila je da zajedno sa borcima „Ruskog dobrovoljačkog korpusa“ nastavlja sa oslobađanjem Belgorodske oblasti. Operacija u regionu već je navodno obuhvatila više od 30 kvadratnih kilometara.

"Vojska Ruske Federacije nije mogla ništa da suprotstavi grupi patriotskih dobrovoljaca koji su se naoružali i nisu se plašili da otvoreno krenu protiv moskovskog režima za slobodnu budućnost Rusije. Još jednom je uništen mit da su građani Ruske Federacije bezbedni, a Ruska Federacija jaka. Zapravo, godinama su vlasti jednostavno pljačkale budžet i lagale da je sve u redu.

Ruska Federacija nema rezerve da odgovori na vojne krize – svi vojnici su mrtvi, ranjeni ili u Ukrajini. Rusija apsolutno nije zaštićena. U Belgorodskoj oblasti vlada panika, delom postoji organizovana evakuacija, ali najvećim delom dolazi do spontanog bekstva", naveli su na svom Telegram kanalu.

U granatiranju povređeno 12 osoba

Tokom granatiranja Belgorodske oblasti povređeno je 12 ljudi, naveo je guverner Vjačeslav Gladkov na svom Telegram kanalu .

Prema njegovim rečima, dan ranije ujutru ukrajinski militanti su otvorili masivnu minobacačku i artiljerijsku vatru na gradski okrug Grejvorona. Pogođeni su grad Grajvoron i okolna sela Golovčino, Antonovka, Kozinka, Spodarjušeno, Gora-Podil, Glotovo, Zamostje, Bezimeno, Zarečje, Mokra Orlovka i Novostrojevka .

"MLRS je izveo napad na stambene objekte i civile, eksplozivne naprave su izbačene iz kvadrokoptera. Kao rezultat toga, povređeno je 12 civila, šteta je zabeležena u 29 privatnih stambenih zgrada i tri automobila", napisao je Gladkov.

Uz to struje nema u 14 naselja. Radovi na obnovi snabdevanja počeće kada to bude dozvolila operativna situacija, obećao je on.

Gladkov je govorio o drugim naseljima Belgorodske oblasti, koja su takođe pogođena. Belgorodska oblast je granatirana 15 puta, u selu Nikolskoje oboren je dron, a na selo Žuravlevka ispaljeno je 14 artiljerijskih granata. U Borisovskom okrugu Lozovaja Rudka je ispaljena iz minobacača, a dve bombe su bačene iz dronova.

Na selo Stari Hutor, Valujski gradski okrug, ispaljeno je pet minobacačkih granata. A Šebekinski gradski okrug je granatiran 25 puta - artiljerija i minobacači su radili u selima Terezovka, Nova Tavolžanka, Balki, Sereda i gradu Šebekino , kvadrokopteri su bacali eksplozivne naprave.

Dan ranije, grupa ukrajinskih diverzanata prodrla je na teritoriju Grajvoronskog okruga. Gladkov je napomenuo da je operacija čišćenja teritorije još u toku.

Iz Grajvorona, Novostrojevke, Gorkog, Bezimeno, Vlažna Orlovka, Glotovo, Gori-Podil, Zamostje i Spodarjušeno, lokalni stanovnici su iseljeni.

U Belgorodskoj oblasti postoji režim protivterorističke operacije. Povodom napada diverzanata, Istražni komitet je pokrenuo krivični postupak po šest članova, uključujući terorizam.

(Kurir.rs/RIA Novosti)

Bonus video:

03:26

RUSIJA ČUVA VOJNE EFEKTIVE ZA NEŠTO VEĆE! Dr Kovač: Na kraj rata bi presudno mogla da utiče TAJNA AMERIČKA DIPLOMATIJA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja