KRAJ RATA POSLE VIŠE OD 30 GODINA! Jermenija i Azerbejdžan dogovorili međusobno priznavanje teritorijalnog integriteta
Foto: EPA-EFE/MELIK BAGHDASARYAN

ISTORIJSKI SPORAZUM

KRAJ RATA POSLE VIŠE OD 30 GODINA! Jermenija i Azerbejdžan dogovorili međusobno priznavanje teritorijalnog integriteta

Planeta -

Jermenija i Azerbejdžan dogovorili su međusobno priznavanje teritorijalnog integriteta, saopštio je danas jermenski premijer Nikol Pašinjan.

"Želim da potvrdim da su se Jermenija i Azerbejdžan dogovorile o međusobnom priznavanju teritorijalnog integriteta i na osnovu toga možemo reći da idemo prilično dobro ka rešavanju naših odnosa", rekao je on ;na proširenom sastanku Vrhovnog evroazijskog ekonomskog saveta, prenosi TASS.

Premijer se osvrnuo i na pitanje obezbeđivanja prava i bezbednosti stanovnika Nagorno-Karabaha "u okviru međunarodnog mehanizma".

"Nadam se da će uskoro početi normalan konstruktivan dijalog između Bakua i Stepanakerta (glavnog grada otcepljenog regiona Nagorno-Karabah)", rekao je on.

Pašinjan je u ponedeljak na konferenciji za novinare u Jerevanu rekao da priznaje teritorijalni integritet Azerbejdžana, koji uključuje Nagorno-Karabah, ali pod uslovom da se obezbedi bezbednost jermenskog stanovništva.

Ranije danas, predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev rekao je da postoji mogućnost postizanja mirovnog sporazuma ; Bakua i Jerevana, s obzirom da je Jermenija priznala sporni region Nagorno-Karabah kao deo Azerbejdžana.

''Verujem da postoje mogućnosti za postizanje mirovnog sporazuma, posebno imajući u vidu da je Jermenija zvanično priznala Karabaһ kao deo Azerbejdžana'', rekao je Alijev.

Lokalno jermensko stanovništvo je 10. decembra 1991. proglasilo nezavisnost od Azerbejdžana i osnivanje Nagornokarabaške Republike. Suverenost NKR nije priznala nijedna država ili međunarodna organizacija na svetu.

Kurir.rs/Beta

Bonus video:

03:03

JERMENIJA NE TRPI POSLEDICE ZATO ŠTO NIJE UVELA SANKCIJE RUSIJI Šahrimanjan objasnila da stanovništvo brine JEDNA DRUGA STVAR!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track