OVAKO IZGLEDA RAZMENA ZAROBLJENIKA U UKRAJINI: Voze ih kući pod belom zastavom KOVČEG AMERIČKOG SPECIJALCA NOSE NA TENKU (VIDEO)
Foto: Printscreen/Twitter

konačno

OVAKO IZGLEDA RAZMENA ZAROBLJENIKA U UKRAJINI: Voze ih kući pod belom zastavom KOVČEG AMERIČKOG SPECIJALCA NOSE NA TENKU (VIDEO)

Planeta -

Ukrajinska vojska objavila je na svom kanalu na Telegramu snimak nastao nakon razmene zarobljenika sa ruskim snagama.

Na snimku se vide raspoloženi pripadnici Oružanih snaga Ukrajine koji nakon razmene sede na oklopnim vozilima i vraćaju se kući posle ko zna koliko vremena provedenog u zarobljeništvu.

Na jednom oklopnom vozilu takođe se vidi i kovčeg koji je pokriven američkom zastavom. To verovatno znači da se u kovčegu nalazi telo nekadašnjeg pripadnika američkih zelenih beretki koji je nastradao u završnim borbama u Bahmutu boreći se na strani ukrajinskih snaga.

- Danas se naših 106 branilaca vratilo kući - piše na snimku koji je zabeležen najverovatnije negde u okolini Bahmuta.

Vojnici koji su pušteni iz zarobljeništva su od svojih ratnih drugova odmah dobili cigarete i slatkiše.

- Slava Ukrajini - čuje se na snimku.

Jevgenij Prigožin, osnivač privatne ruske vojne kompanije PMC Vagner, podsetimo, objavio je juče snimak na kome se obraća pripadnicima Oružanih snaga Ukrajine, koji su zarobljeni tokom borbi u Bahmutu. Vođa Vagnerovaca ih obaveštava da se spreme i da će uskoro biti razmenjeni za zarobljene ruske vojnike.

Na snimku se vidi i veliki broj kovčega sa telima nastradalih koji su kasnije predati ukrajinskoj strani. Među njima je i kovčeg sa telom stranog plaćenika iz SAD koji se borio na strani Ukrajine u Bahmutu.

Na snimku se vide pripadnici Vagnera kako zakivaju dva kovčega, a zatim jedan prekrivaju zastavom Sjedinjenih Američkih Država, a drugi zastavom Turske.

- Predajemo telo Amerikanca i telo građanina Turske. Amerikanac je poginuo u borbi - navodi Prigožin i dodaje da je telo turskog državljanina pronađeno posle povlačenja Ukrajinaca iz Bahmuta.

Jevgenij Prigožin proglasio je pobedu u Bahmutu 20. maja kad je razvio rusku zastavu na ulicama grada za koji tvrdi da se od tada kompletno nalazi pod kontrolom ruskih snaga.

Bahmut se inače nalazi u blizini DNR severno od velikog grada Gorlovke. Važan je za snabdevanje ukrajinskih snaga u celom Donbasu. Bitka za Bahmut počela je zvanično 8. oktobra 2022. godine.

Borba je prema navodima ruskih medija trajala 224 dana.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track