SUMNJA NA PODSTICANJE NA MRŽNJU: Policija u Nemačkoj je pokrenula istragu protiv Rodžera Votersa zbog uniforme na koncertu
Foto: EPA-EFE/EVA PLEVIER

SKANDAL

SUMNJA NA PODSTICANJE NA MRŽNJU: Policija u Nemačkoj je pokrenula istragu protiv Rodžera Votersa zbog uniforme na koncertu

Planeta -

Policija u Nemačkoj je pokrenula istragu protiv Rodžera Votersa, bivšeg člana popularnog benda Ping Flojd, jer je na koncertu u berlinskoj Mercedes-Benc areni 17. maja nosio uniformu koja podseća na nacističku.

Na tom koncertu Voters, koji je poznat po svojim beskompromisnim i kontroverznim stavovima, nosio je crni kožni mantil sa crvenom trakom, a u jednom trenutku je "zapucao" iz popularnog šmajsera, automatske puške tipa "MP 40" koju su nosili nacistički vojnici tokom Drugog svetskog rata. U Nemačkoj je zakonom zabranjeno isticanje nacističkih simbola, zastava i uniformi. Međutim, zakoni dozvoljavaju izuzetke iz umetničkih ili obrazovnih razloga.

- Istragu vodimo zbog sumnje u podsticanje javne mržnje, jer bi se odeća koja se nosi na sceni mogla koristiti za veličanje ili opravdavanje nacističke vladavine, čime bi se narušio javni mir - rekao je portparol policije Martin Halveg. (Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track