VELIKI GUBITNIK: Lider turske opozicije pobedio Erdogana u četiri od pet najvećih turskih gradova, ali mu to nije bilo dovoljno
Foto: EPA-EFE/ERDEM SAHIN

ANALIZA REZULTATA izbora u turskoj

VELIKI GUBITNIK: Lider turske opozicije pobedio Erdogana u četiri od pet najvećih turskih gradova, ali mu to nije bilo dovoljno

Planeta -

Redžep Tajip Erdogan pobedio je na izborima u Turskoj osvojivši podršku više od 52 odsto birača, dok je opozicioni kandidat Kemal Kiličdaroglu osvojio blizu 48 odsto glasova. Međutim, Kiličdaroglu je pobedio u četiri od pet najvećih turskih gradova.

Kiličdaroglu je osvojio više glasova od Erdogana u Istanbulu, Ankari, Izmiru i Adani, dok je Erdogan pobedio u Bursi.

U najvećem turskom gradu Istanbulu, Kiličdaroglu je dobio 51,78 odsto glasova, a Erdogan 48,22 odsto glasova. Kiličdaroglu je u prvom krugu u Istanbulu imao 48,56 odsto, a Erdogan 46,68 odsto glasova.

U Ankari, glavnom gradu Turske, Kiličdaroglu je osvojio 51,23 odsto glasova, dok je Erdogan osvojio 48,77 odsto. Kiličdaroglu je u prvom krugu imao 47,32 odsto, a Erdogan 46 odsto glasova.

Kiličdaroglu je ostvario ubedljivu pobedu u Izmiru, gde je osvojio 67,13 odsto, a Erdogan 32,87 odsto glasova. U petom najvećem gradu, Adani Kiličdaroglu je dobio 54,04 odsto, a Erdogan 45,96 odsto glasova.

Redžep Tajip Erdogan, Kemal Kiličdaroglu
foto: EPA Murad Sezer Pool, EPA Sedat Suna

Od pet najvećih gradova, Erdogan je pobedio u Bursi, gde je dobio 54,66 odsto glasova, a Kiličdaroglu 45,34 odsto.

Pogled na mapu izbornih rezultata pokazuje da je ona ostala gotovo nepromenjena u odnosu na prvi krug izbora. Erdogan je svoju bazu imao u centralnoj Anadoliji, dok je Kiličdaroglu osvojio više glasova u priobalnom području i delovima gde Kurdi čine veliki deo stanovništva.

Kiličdaroglu izrazio tugu zbog teškoća koje čekaju Tursku

Kemal Kiličdaroglu koji je večeras poražen u drugom krugu predsedničkih izbora u Turskoj od aktuelnog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, izrazio je "tugu" zbog budućnosti Turske.

"Duboko sam tužan zbog teškoća koje čekaju Tursku", rekao je Kiličdaroglu u sedištu svoje opozicione stranke u Ankari posle pobede Erdogana.

(Kurir.rs/Klix.ba)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track